Ne plangem unii altora de vreme, postam statusuri triste pe retelele de socializare si injuram ploaia care nu se mai termina. Copiii isi manifesta disperarea prin schimbari de comportament si crize.
N-am mai vazut soarele de-o luna si asta ne-a dat peste cap. Am ajuns mai tristi decat Bacovia, umplem retelele de socializare cu statusuri plangatoare, iar posturile TV de stiri ne afunda in depresie cu buletinele meteo. Romanii plecati din tara in perioada asta posteaza pe Facebook fotografii cu soarele gasit pe alte meleaguri, nu cu vreun obiectiv turistic pe care jinduiau sa-l vada de mult. Perioada aceasta va ramane in istorie, daca nu drept cea mai lunga fara zile insorite, ca cea mai plina de lamentari iscusite sigur. Dar la copiii nostri s-a gandit cineva zilele astea?
Da, normal, ne incomodeaza teribil aceste conditii meteorologice defavorabile care ne impiedica sa ne scoatem copiii afara. Dar, chiar si daca ii impachetam bine si ne incumetam la iesiri macar de „luat aer”, tot renuntam dupa cateva zile de plimbari prin vremea vitregita ce pare fara de sfarsit.
Sursa foto: thesesmallhoursblog.com
Insa nu doar noi, adultii, suntem afectati, ci si micile fiinte umane la binele carora ne gandim mereu:
- Vremea rea inseamna stat in casa, frustreaza copilul de joaca in natura, de intalnirile cu prietenii, de aerul mai oxigenat din parcuri, de experiente noi, de dezvoltare motorie si congnitiva.
- Vremea rea afecteaza comportamentul copilului, mai ales daca intemperiile tin de ceva timp, asa cum ni se intampla noua acum (o luna intreaga doar cu ploaie, burnita, lapovita, ninsoare, ceata). In astfel de cazuri, copilul devine morocanos, agitat, ii intri greu in voie – si asta pentru scurt timp, nu-si concentreaza atentia prea mult pe un lucru. Aceste schimbari au fost puse pe seama scaderii presiunii atmosferice, care determina constrictia vaselor de sange capilare, ceea ce duce la o scadere in gradul de oxigenare a creierului si, in consecinta, la schimbari de comportament. Mai ales avand in vedere faptul ca, la copii, creierul este intr-un proces de dezvoltare fantastic. Vremea rea mai afecteaza comportamentul copilului si prin episoadele cu vant puternic, ce provoaca o intensificare a energiei, recte a activitatii celui mic. Dar unde sa-si consume acesta energie, daca trebuie sa-si petreaca zilele numai la interior? Iar pentru copiii cu astm, zilele cu vant sunt tragice pentru ca le inrautateste starea, putand declansa chiar crize ale bolii.
- Vremea rea presupune lipsa soarelui, iar asta presupune probleme in asimilarea vitaminei D in organism. Acum cateva decenii, se stia ca rahitismul a disparut din lumea moderna, insa frica de soare si marketingul intens pentru produsele cu protectie solara au reusit sa readuca aceasta boala in actualitate. Aportul de vitamina D in primul an de viata este crucial pentru dezvoltarea copilului si pentru starea sa de sanatate pe termen lung. Pentru ca acest nutrient nu se implica doar in construirea unui schelet sanatos, ci si in prevenirea instalarii cancerului, sclerozei multiple, a tuberculozei sau diabetului de tip I. De fapt, vitamina D este angrenata in activitatea sistemului imunitar, iar asta inseamna ca un aport bun ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor.
25% din populatia Marii Britanii sufera de deficit de vitamina D din cauza vremii ploioase pentru care insula este renumita. Intreaba pediatrul daca, in conditiile meteorologice actuale, copilul tau primeste suficienta vitamina D din alimentatie si din suplimentul pe care medicul ti l-a recomandat.
Foto: 123rf.com