Un nou studiu a arătat că a fi prea critic cu copilul îi poate reduce acestuia activitatea creierului. Dezvoltarea și psihologia copilului sunt vitale și, deși nu toți părinții sunt experți în acest domeniu, este important ca ei să fie atenți la ceea ce spun cercetările.
Potrivit PsyPost, un nou studiu a arătat că părinții care sunt prea critici cu copiii lor influențează dezvoltarea creierului acestora și modul în care răspund la recompense, dar și la pierderi. Critica este un lucru pe care mulți părinți îl practică și nu pentru a le face rău intenționat micuților, ci pentru că așa consideră adulții că îi pot motiva pe copii.
Studiul a fost publicat în Journal of Experimental Child Psychology și cercetătorii au descoperit că micuții care au părinți critici au prezentat o activitate cerebrală mai redusă atunci când au răspuns la recompense. Acest lucru înseamnă pentru cercetători că un părinte prea critic poate afecta modul în care copilul va răspunde la mediul înconjurător.
Cercetătorii au vrut să analizeze legătura dintre critică și rezultatele slabe ale copiilor. Pentru a finaliza studiul, echipa de cercetare a analizat 202 de copii și mamele acestora. Copiii aveau vârste cuprinse între 7 și 11 ani și au fost nevoiți să aleagă între două uși. În timp ce făceau acest lucru, copiilor li s-a efectuat o electroencefalogramă, pentru măsurarea activității creierului.
Una dintre uși avea în spate o recompensă, celalaltă nu. Copilul trebuia să aleagă o ușă, pe care să o deschidă, iar în acest timp, răspunsul creierului în ceea ce privește recompensa era înregistrat. Pentru a verifica nivelul de critică al mamei față de copilul ei, cercetătorii au rugat mămicile să vorbească despre copilul lor timp de 5 minute, fără a fi întrerupte, urmând ca discursul lor să fie analizat. Descoperirile au constatat că micuții care nu au mame critice au arătat o activitate optimă atunci când au fost recompensați.