Sari la conținut

De ce copiii mamelor care lucrează vor fi adulți mai fericiți

Timp de mulți ani, mamele care lucrează au fost stresate din cauza stereotipurilor care susțin că puii lor nu primesc suficientă dragoste, îngrijire și atenție. Este greu să echilibrezi parenting-ul și cariera, dar ar trebui să îți faci griji dacă lucrezi și nu-ți petreci prea mult timp cu copiii tăi așa cum vrei tu? Vestea bună: știința spune că prichindeii ale căror mare lucrează se dovedesc a fi la fel de fericiți ca și cei ale căror mame au rămas acasă cu normă întreagă și adesea au mai mult succes în viața lor adultă.

Bright Side a analizat mai bine rezultatele unui studiu care demonstrează că atât băiețeii, cât și fetițele beneficiază de faptul de a avea o mamă angajată.

Copiii mamei care lucrează nu suferă și sunt la fel de fericiți ca ceilalți copii.

Acest lucru s-a întâmplat cu multe mame care lucrează: copilul tău dorește să se joace și să mănânce cu tine încă minut în plus dimineața, să-l săruți de “la revedere” și să pleci la serviciu. Vinovăția, dezaprobarea socială și îndoielile față de abilitățile părintești sunt lucruri pe care mamele active pe piața muncii le-au întâmpinat de-a lungul timpului.

Dar studiul, realizat de profesorul Kathleen McGinn de la Harvard Business School, arată că o mamă angajată nu afectează deloc fericirea copiilor. Atât fiii, cât și fiicele mamei care lucrează sunt fericiți.

Acest mare proiect de cercetare științifică, care a început în 2015, combină datele mai multor studii internaționale care, în ansamblul lor, anchetează mai mult de 100.000 de bărbați și femei din 29 de țări.

Fiicele mamei angajate au mai mult succes în propria lor carieră și au tendința de a obține salarii mai mari.


Studiul lui Kathleen McGinn a arătat că fiicele mamei care lucrează tind să aibă câștiguri anuale mai mari, este mult mai probabil să fie angajate și adesea ocupă posturi de supervisor. În general, fiicele mamelor care muncesc câștigă cu 1.880 de dolari pe an mai mult decât fiicele mamelor care au rămas acasă. Studiul a arătat, de asemenea, că experiența mamei care muncește învață fiicele ei un adevăr simplu: puteți combina cu succes cariera cu educarea copiilor.

Fiii crescuți de mamele care lucrează petrec mai mult timp îngrijindu-și familiile.

În timp ce bărbații tradiționali tind să fie angajați, nu vedem o influență puternică a mamei angajate asupra fiilor lor în ceea ce privește cariera. În schimb, observând experiența de lucru a mamei, îi face pe bărbați mai preocupați de sprijinirea soțiilor lor. Potrivit studiului, aceștia tind să-și petreacă în plus 50 de minute pe săptămână ajutându-și soțiile și îngrijindu-și membrii familiei.

Ambii fii și fiice ale căror mame care au lucrat au atitudini egalitare în viața lor familială și socială. 

Un alt lucru important pe care sondajul l-a evidențiat este că, prichindeii crescuți în familii unde ambii părinți câștigă bani au tendința de a evita stereotipurile de gen. Fiii mamei angajate tind să trateze femeile în mod egal la locul de muncă. Fiicele lor, în același timp, sunt lipsite de vinovăție față de copiii lor, deoarece știu ce înseamnă să fii copilul unei mame angajate și știu că este posibil de a echilibra parenting-ul și cariera.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!