Sari la conținut

De ce? De ce?

Specialistii sunt de acord: este mai bine sa raspunzi la intrebarile celor mici atunci cand apar. Nu trebuie sa le spuneti copiilor tot ce este important, ci maniera in care le spuneti conteaza.

In momentul in care un copil vine cu o intrebare este bine sa i-o returnati pentru a afla unde se incadreaza perceptia sa si va permite accesul la anumite idei false pe care le-ar putea avea. Cand un parinte reformuleaza intreabarea si o adreseaza copilului, acesta nu-si da seama ca parintele evita sa abordeze subiectul. Plecand de la raspunsul sau, puteti confirma sau infirma ceea ce crede copilul. Un prim raspuns nu trebuie sa depaseasca doua sau trei propozitii. Acest raspuns scurt si concis il multumeste pe copil. Daca nu este multumit, peste cateva zile sau saptamani, va reveni cu intrebarea si ii veti putea completa informatia.

Ce e  in spatele intrebarii?

Cand un copil pune o intrebare, iese la iveala curiozitatea si inteligenta sa. El remarca diferentele, observa lumea care il inconjoara si, mai ales, o interogheaza. Copilul vrea sa stie.

Parintii devin un pic presati atunci cand e vorba sa vorbeasca despre sexualitate. Ei cred ca trebuie sa furnizeze o explicatie detaliata copilului. Tabuurile nu se intalnesc la copii, ci la adulti. Nu trebuie sa fie o problema sa fiti onesti cu copiii. Le puteti spune ca va simtiti jenati sa abordati intrebarea, ca va surprinde sau ca nu sunteti obisnuiti sa vorbiti despre asta. Ati putea sa-i spuneti copilului ca mergeti la o biblioteca sa cautati o carte de citit in doi pentru a gasi raspunsul. Important este sa-i transmiteti copilului ideea ca sunteti pregatiti sa discutati despre intrebarile sale.

De ce este cerul albastru?

Toata lumea are anumite limite pe niveluri diverse. Dezolant ar fi sa ramaneti agatati de aceste limite si sa inchideti conversatia. Trebuie sa creati o deschidere, curiozitatea sa fiind bine receptionata. Altfel, copilul va crede ca dorinta lui de a intelege nu e adecvata, ca nu este corect sa aiba o asemenea dorinta si ca, deci, nici el ca persoana nu e adecvat.

De evitat:

► Sa faceti o diversiune pentru a va eschiva de o intrebare plictisitoare.

► Sa asteptati fara oprire intrebarile copilului. Nu i-o luati inainte.

► Sa raspundeti la o intrebare pe parcursul mai multor minute, ca si cum ati vrea sa epuizati problema odata pentru totdeauna.

► Minciunile.

► Sa ridiculizati sau sa banalizati intrebarea.

 
Ce este important sa va amintiti cand raspundeti la intrebarile copilului

► Utilizati imagini pentru a intelege mai bine

► Folositi un vocabular simplu, cu cuvinte pe care le intelege

► Amintiti-va ca un copil pune intrebarile legate de sexualitate din pura curiozitate, nu aveti de ce sa va simtiti prost cand sunteti intrebati.

► Trebuie sa stiti ca un copil care nu pune intrebari, nu inseamna ca nu are. Poate ca este introvertit si un pic mai observator. Folositi-va de scenele din viata zilnica pentru a gasi o pista, lansand mici intrebari.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!