Sari la conținut

De ce e zahărul periculos pentru copii (material audio inclus)

”Să guste şi el, că i se face poftă!” sau ”E bine să fie obişnuit copilul cu toate gusturile, că peste tot se mănâncă dulce!” sau ”Ce bine că mănâncă la grădiniţă şi el ceva dulce, să capete energie!”. De câte ori nu auzim în jurul nostru bunici sau bone sau chiar părinţi cu o astfel de abordare asupra consumului de zahăr la copii? Despre toate aceste idei am vorbit la radio Itsy Bitsy cu Simona Dragomir. Înregistrarea emisiunii poate fi accesată mai jos, în material.

Ca să fie clar pentru toată lumea, copiilor nu li se face poftă de alimente pe care nu le cunosc. Doar dacă au fost expuşi constant la anumite alimente începe această discuţie, care de obicei are legătură cu produse din categoria dulciurilor, pentru că rar am auzit copii cărora să li se facă poftă de legume. Cât despre obişnuinţa cu toate gusturile, sunt de acord, dar eu exclud gustul de dulce artificial. Ne naştem cu dorul de gust dulce, pentru că laptele mamei este dulce. E normal să avem în noi această dorinţa. Dar cei care ne cresc ne pot îndruma şi ne pot oferi alternative sănătoase, care să ne ofere o energie reală, nu una falsă. Pentru că, dragii mei şi dragile mele, energia pe care copiii şi-o iau din dulciuri este o energie falsă, de scurtă durată, care nu se compară cu cea pe care şi-ar lua-o din fructe sau legume dulci.

Cât despre acele mame dintre noi, care se bucură de faptul că piticii lor mănâncă lăpticul de seară sau iaurtul îndulcite cu zahăr sau cu miere, uh, dar bine că îl mănâncă, sau cele care le dau sucuri zilnic copiilor, îmbuteliate sau sub formă de fresh, nu pot decât să le spun că se află într-o gravă eroare. Din păcate. Şi să mă ierte pentru faptul că o spun atât de direct, dar o să va explic mai jos care este motivul pentru care e bine să evităm zahărul.

►Citeşte şi Zaharul, inamicul alb

De ce să evităm zahărul

Mare parte dintre alimentele ambalate pe care le găsim pe raft, în supermarket, conţin zahăr sub o formă oarecare. În felul acesta şi noi şi copiii noştri consumăm cantităţi mari de zahăr în fiecare zi, fără să ne dăm seama, dincolo de cel din dulciuri. Este motivul pentru care copiii sunt atât de expuşi de fapt, mai ales dacă mănâncă multe alimente procesate, preferându-le pe acestea din urmă sau neavând alternative gătite acasă. (Am scris despre motivele pentru care chiar e bine să începem să gătim acasă, dacă nu o facem deja: aici.)

Studiile corelează consumul în exces de zahăr cu motivul pentru care vedem atât de mulţi adulţi şi copii cu obezitate şi diabet. Mai mult, am citit că un consum constat de zahăr începe să ne afecteze creierul! Totul ţine de moderaţie. Cantităţile mici de zahăr pe care le înghiţim din când în când, cu atenţie, din surse diferite, probabil nu vor afecta un copil sănătos cu o alimentaţie echilibrată.

(...)

Citeşte mai mult pe florinabadea.ro
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!