Am fost si sunt adepta povestilor, a imaginatiei fara limite, a visarii. Eu cred ca din visele si imaginatia copiilor ar trebui sa invatam cu totii pentru ca din ea se nasc lucruri care ne fac viata mai frumoasa.
Asadar, le citim celor mici povesti, le povestim despre tot ce ne inconjoara fara sa stricam misterul: le spunem ca norii sunt de vata, ca vantul bate cand se gandeste cineva la noi, ca iarba si copacii au suflet. Este frumos si important sa ii lasam sa creada in lucruri supranaturale, magice, pentru ca le vom alimenta astfel imaginatia, care ii va ajuta mai tarziu in viata.
Fara o imaginatie bogata nu am fi in stare sa invatam lucruri concrete dar pe care nu le putem atinge. De exemplu istoria este una dintre materiile pe care nu o poate invata fara sa isi puna imaginatia la lucru. Nu ar putea sa isi inchipuie armata romana marsaluind pana la granitele imperiului sau nu ar putea sa invete cum s-au construit piramidele.
De foarte multe ori imaginatia este cea care face diferenta intre un copil care invata usor si unul care invata greoi, mecanic. Crezi ca este simplu sa inveti diferitele procese si interactiuni din fizica sau chimie? Daca nu ar fi imaginatia la mijloc totul ar fi cumplit de greu de invatat, o repetare constanta si arida a unor formule pe care in final oricum nu le vor intelege.
Pentru maturitate
Astazi auzim din ce in ce mai des despre concepte ca „abilitati de gandire critica” sau „abilitati de rezolvare creativa a problemelor” ori ca vorbim de dezvoltarea academica, ori ca vorbim despre cariera. In cele din urma, aceste concepte nu sunt altceva decat forme ale imaginatiei.
Si procesul crearii unor oameni maturi cu imaginatie incepe tot in copilarie, atunci cand este imperios necesar sa dispuna de oportunitati pentru a-si dezvolta aceste abilitati. Si unde crezi ca se gasesc aceste oportunitati? In povesti si in joaca zilnica!
Citeste cum sa cresti un copil cu imaginatie.
Se intalnesc in povestile pe care i le spunem mereu, in joaca de zi cu zi cu mingea, afara cu alti copiii, in desen si pictura, in activitatile practice. Acestea sunt sursele unei imaginatii bogate, in care copilul se transpune in alta lume, isi imagineaza ca este vanator, erou sau robot (ce sa-i faci, indienii si cowboy-ii nu mai sunt la moda....).
Tu le oferi destul timp pentru joaca? Daca sunt inscrisi la fotbal, balet, engleza, karate si gimnastica isi vor dezvolta fara indoiala o serie de abilitati fizice si cognitive. Insa imaginatia se dezvolta prin joaca libera, in care copilul trebuie sa decida cum vrea sa isi petreaca timpul liber, ce fantezie sa exploreze „de-a ce ne jucam azi?” si, in plus, sa descopere singur lucrurile care ii fac sau nu placere.
De multe ori parintii de azi cred ca dau copiilor lor prea mult timp liber si acestia pierd oportunitati de invatare si vor fi mai putin pregatiti pentru viitor. Aceste alegeri parentale, desi facute cu dragoste si cu cele mai bune intentii, nu sunt benefice pentru copii!
Copiii de azi au nevoie de disperare timp si spatiu pentru a-si dezvolta imaginatia creatoare. Chiar daca copilul tau se plange "m-am plictisit! Nu am nimic de facut! Totul e o prostie" (citat dintr-un copil cat se poate de real), da-i vreme sa afle singur cum sa isi umple timpul si cu siguranta va avea numai de castigat.
Sursa foto: hepta.ro