Câți dintre noi ne amintim întâmplările dinaintea vârstei de 4 ani? Prea puțini sau, cel mai probabil, niciunul dintre noi. Acest fenomen deloc anormal poartă numele de "amnezia din copilărie".
Pe măsură ce creștem, uităm anumite persoane pe care le-am cunoscut, uităm evenimente și chiar locuri în care am fost, atunci când eram mici.
Ce este amnezia copilăriei și când apare ea
Amnezia copilăriei este incapacitatea oamenilor de a-și aminti detaliile evenimentelor dinaintea vârstei de 4 ani. Unii cercetători au mers chiar mai departe și au descoperit că prichindeii mai mici de 7 ani sunt capabili să-și amintească „60% sau mai mult dintre evenimentele lor din viața timpurie”, în timp ce copiii de 8 și 9 ani nu-și puteau aminti decât 40%.
Amintirile noastre sunt strâns legate de capacitatea noastră de a vorbi
Una dintre teoriile cu privire la motivele pentru care nu ne păstrăm amintirile din copilărie este că nu am putut comunica verbal în acel moment. Când preluăm o memorie, folosim cuvinte și o putem descrie cu multe detalii care necesită exprimarea prin cuvinte. Majoritatea bebelușilor nu încep să vorbească înainte de vârsta de 2 ani și nu pot crea amintiri.
► Citește și 20 de momente potențial traumatizante pentru orice copil
Dezvoltarea creierului nostru joacă un rol imens în formarea memoriei
Nu ne putem aminti fizic evenimentele de zi cu zi înainte de 3-4 ani, deoarece memoria noastră episodică nu a început încă. De aceea, putem avea amintiri abstracte, cum ar fi în parcul în care mergeam adesea, dar nu și de la ce magazin ne cumpăra mama înghețată.
Părinții noștri schimbă considerabil modul în care ne amintim anumite evenimente
Un alt studiu sugerează că părinții noștri sunt capabili să schimbe narațiunea copilăriei noastre. Același studiu a constatat că cei mici își amintesc același eveniment diferit după ce au discutat-o cu tații lor și apoi cu mamele. Copiii sunt impresionabili, deci este important să îi ajuți să păstreze doar amintiri bune și să le perceapă corect.
► Citește și 7 lucruri pe care le fac tații și care pot afecta emoțional copiii
Totul se reduce la ceea ce a lăsat o impresie durabilă asupra noastră
Copiii păstrează amintirile pline de emoție, atât cele pozitive, cât și cele negative. Așadar, este posibil să îți amintești o întâmplare timpurie, cea care deține cea mai mare semnificație pentru tine și care declanșează un răspuns emoțional puternic.