Sari la conținut

De ce face copilul pipi în pat și cum îl putem ajuta

Se întâmplă frecvent ca micuțul tău să urineze noaptea, în pat, deși s-a acomodat de ceva vreme cu făcutul la oliță sau chiar la WC? Iată cum îl poți ajuta să depășească această problemă delicată, care nu este doar îngrijorătoare, ci și neplăcută pentru micuț:

În primul rând, trebuie să știm că enurezisul primar nocturn este un episod ocazional prin care trec 21% dintre copiii cu vârsta între 4-5 ani și 8% dintre copiii de 5-9 ani.  Iar udatul patului este mai frecvent în rândul băieților, decât în rândul fetelor. Mai mult, este important ca noi, părinții, să înțelegem că nu există un vinovat când vine vorba de pipi în pat și că nu este vorba de lene şi nici de o încercare de a-ţi atrage atenţia. Copiii care fac pipi în pat pur şi simplu dorm atât de adânc, încât nu se pot controla să se trezească atunci când vezica e plină.

De reținut este și că, de cele mai multe ori, copiii care fac pipi în pat se abţin când dorm în altă parte decât acasă la ei, pentru că nu se simt în largul lor când dorm într-un pat străin şi nu cad într-un somn profund. Când sunt acasă, complet relaxaţi, le revine somnul dulce şi adânc şi e posibil să ude din nou patul.

Copilul face pipi în pat. Ce putem face să îl ajutăm:

Redu cantitatea de lichide consumate seara – Știm deja câtă apă trebuie să bea un copil de 1-3 ani sau chiar mai mare, așa că este important să avem grijă să consume cantitatea necesară de lichide în timpul zilei, astfel încât să bea cât mai puțin înainte de culcare.

Cât mai puține alimente care irită vezica urinară – Consumul anumitor alimente acide, precum sucurile din lămâie, portocală, ananas, mere și merișoare, irită vezica urinară și pot cauza accidente în timpul nopții, ca urmare a lipsei controlului asupra vezicii urinare. De evitat sunt și produsele lactate, deoarece pot cauza somnolențe copilului și, deci, nu va avea energia să se mai trezească în timpul nopții.

Setează o oră la care să îl trezești în timpul nopții, pentru a merge la baie – De obicei, copiii au somnul mai adânc decât adulții, astfel că le este mai greu să se trezească pentru a merge la baie. Setează o oră la care să îl trezești pentru a merge la baie, după ce ai monitorizat de câte ori face acest lucru în timpul zilei. Spre exemplu, dacă merge la toaletă de 4 ori pe zi,  la fiecare trei ore, trezește-l noaptea din 3 în ore ore, pentru a merge la toaletă. Ulterior, faceți astfel încât să meargă la toaletă odată la 4 ore, astfel încât numărul de treziri din timpul nopții să fie cât mai mic. În plus, poți lăsa lumina aprinsă la baie pe timpul nopții, astfel ăncât să nu îi fie urât să meargă singur, dacă simte nevoia.

Cât mai multe alimente bogate în magneziu – Conform National Clinical Center, copiii care fac pipi noaptea în pat au o deficiență de magneziu. Este important să consume alimente cât mai bogate în magneziu, cum ar fi semințe de susan, avocado, banana, somon, legume și tofu.

Vorbește cu copilul – Încearcă să ai o discuție cât mai deschisă și mai prietenoasă cu micuțul tău. Toată această problemă ar putea fi cauzată de o problemă emoțională, poate fi cauzată de stres și de anxietate. Ascultă-i, oferă-i sfaturi și sprijin. Asigură-l că sunteți o echipă și că faceți tot posibilul pentru a rezolva orice fel de problemă.

Mai mult, spune-i copilului tău că ce se întâmplă e un lucru normal şi că nu are niciun motiv să fie jenat pentru că toată această perioadă va trece. Poţi să-i spui poveşti amuzante pe care le ştii şi tu de la părinţii tăi de când erai mică şi făceai pipi în pat, pentru că astfel îl vei ajuta să se simtă mai bine, ştiind că şi ţie ţi s-a întâmplat asta.

Oferă-i recompense – Poți încerca să îi oferi recompense nu pentru că nu a mai urinat în pat (pentru că e evident că nu o face intenționat), ci pentru că a reușit să bea mai multe lichide dimineața, pentru că a consumat alimente bogate în magneziu și pentru că merge la toaletă de fiecare dată înainte de culcare.

Motivează-l responsabilizându-l – În loc să îi reproșezi că trebuie să schimb iar lenjeria (și chiar nu este recomandat să îl faci să se simtă și mai vinovat decât se sinte deja), îl poți ruga să te ajute să bagi la spălat și să așezați altă lenjerie pe pat. Te va aprecia mai mult decât o face ceva și îl va responsabiliza să facă tot posibilul să păstreze lenjeria uscată.

Consultă medicul – Există totuşi şi nişte implicaţii medicale în anumite cazuri, aşa că nu strică o vizită la doctor că să fii sigură că cel mic nu are o problemă de natură medicală. Mulţi copii care fac pipi în pat produc mai multă urină pe timpul nopţii din cauza nivelului scăzut al unui hormon care controlează acest departament pe timpul nopţii. În orice caz, recomandat este să mergi la medic dacă:

– micuțul e deja şcolar şi face pipi în pat pe timpul zilei, în somnul de după-amiază
–nu a mai făcut de mult timp pipi în pat are din nou astfel de incidente pentru mai mult de 2 nopţi la rând
– tu sau cel mic sunteţi foarte afectați din această cauză.

Sursa

Sursa foto: Shutterstock
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!