Sari la conținut

De ce-i curge mereu nasul copilului?

Iata care sunt principalele cauze ale mucozitatilor nazale in cazul bebelusilor.

 

Fie ploaie, fie soare, mucozitatile parca nu se mai termina. Din narile copilului meu curge continuu cate ceva, iar somnul si masa ii sunt tulburate de nasul infundat. Situatiile la care este expus au atatea variabile, incat nu mai stiu pe care s-o mai reglez astfel incat sa i se opreasca nasul din curs! Sa inchid geamurile prin casa? Sa-l imbrac mai bine? Sa-i selectez mai cu atentie prietenii de joaca din parc – poate unii sunt bolnavi?

Ce sa mai fac sa scap de situatia asta, in care am ajuns sa-mi „vanez” copilul cu servetele prin casa, dat fiind ca i s-a luat si lui de sters nasucul deja iritat? Poate ar trebui sa ma obisnuiesc cu ideea: copiii mici au muci, cum le spunem in popor. Bine ca, de cele mai multe ori, nu vin cu febra sau lipsa de pofta de mancare sau stare generala proasta. Dar cand se intampla si asta, orice mama se ingrijoreaza teribil. Asa ca am facut o trecere in revista a principalelor cauze pentru un nas curgator la bebelusi:

  • Raceala. Cand tu, ca adult, auzi de raceala, iti suna groaznic: te simti rau, aduni absente de la serviciu, stai la pat, urmezi un tratament medicamentos. Situatia nu-i la fel de complicata si in cazul bebelusilor, care, in primul an de viata, pot contracta 6-10 raceli. Numarul creste la 10-12 daca au frati mai mari in familie – care merg la gradinita sau scoala sau daca socializeaza mult in parc. Prin urmare, cam una pe luna. Iar un astfel de episod poate tine pana la zece zile. Asa ca e posibil sa treaca dintr-o raceala intr-alta si tie sa ti se para ca nu se mai termina! Sunt vreo 200 de virusi diferiti care provoaca raceli, iar sistmul imunitar imatur al copilului trebuie sa le faca fata tuturor. Priveste partea plina a paharului: copilul tau nu se imbolnaveste, ci se caleste, de fapt. Si sterge-i nasul in continuare.
     
  • Enterocolitele. Apar odata ce bebe devine mare explorator si testeaza tot ce intalneste cu gurita. Exista multe forme ale acestei boli, in functie de felul virusului si de rezistenta copilului, iar unele variante se pot asocia si cu nas curgator. Daca bebelusul, pe langa scaunele foarte moi, nu este epuizat si de varsaturi, nu este letargic si morocanos, bucura-te ca tot ce trebuie sa faci e sa-i stergi nasul si sa-i schimbi scutecul.
     
  • Mostenirea genetica. In cazul nostru, copilul are de ales intre o mostenire inflamatorie (sinuzita) si una alergica (rinita). Pediatrul ne-a deschis ochii catre acest aspect atunci cand ne-am plans ca lui Tudor ii curge nasul destul de des. Bineinteles, exista factori favorizanti care declanseaza acest fenomen, cum ar fi vantul sau trecerea brusca de la aer cald la rece.


     
  • Alergiile. Mai ales cand mucozitatile sunt limpezi si incolore – nu cu tenta verzuie sau galbuie – atunci sunt semn de alergie. De obicei, in acest caz, este vorba de alergeni care se transmit prin aer, cum ar fi polenul sau sporii de mucegai, care afecteaza sistemul respirator.
     
  • Boala „lapte & fursecuri” (The Milk and Cookie Disease - MCD). Apare la copiii care consuma multe lactate si zaharuri de-a lungul zilei si, mai ales, seara, inainte de culcare. Doctorul pediatru american Julie Wei a descoperit ca exista o legatura directa intre aceasta dieta si simptome precum: nas curgator, nas infundat, tuse cronica, dureri in gat, constipatie, oboseala. Specialistul a estimat ca 50-75% dintre copii sufera de aceasta boala si spune ca simptomele s-au ameliorat considerabil in cazul celor care au renuntat macar la gustarea de lactate si dulciuri de dupa cina, inainte de somn.

 

Ce mi-a recomandat pediatrul pentru toate aceste situatii? O intarire a sistemului imunitar. Asa ca, tot ce pot sa fac – in loc sa-mi infund copilul cu medicamente de cate ori o pateste – este sa-l hranesc cat mai natural, cat mai echilibrat si sa-i mai ajut flora digestiva cu suplimente probiotice.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!


    ego.ro

    caloria.ro

    zooland.ro