Sari la conținut

De ce își atinge copilul organele genitale? Când devine acest lucru o problemă

Este normal ca bebelușii să-și atingă organele genitale când sunt mici. Acest gest poate apărea în primele 4 până la 6 luni de viață, pe măsură ce bebelușii obțin controlul asupra membrelor și încep să-și exploreze corpul.

Până la vârsta de 5 până la 6 ani, atât băieții, cât și fetele își pot atinge organele genitale oricând și oriunde: în timpul somnului sau chiar în public. Această nouă explorare poate fi ocazională sau destul de frecventă, însă ambele sunt normale.

► Citește și: 5 întrebări pe care le au copiii despre sexualitate. Cum le răspundem?

Cum reacționăm când copilul își atinge părțile intime

Încearcă să nu râzi, să te jenezi sau să îi interzici copilului să-și atingă organele genitale. Acest lucru poate crea un sentiment de vinovăție sau jenă în ceea ce privește sexualitatea.

Lasă copilul să exploreze, fără a face niciun comentariu. Poți folosi această curiozitate ca o oportunitate de a-ți ajuta copilul să se familiarizeze cu corpul său. În timpul băii, spune-i copilului denumirile corecte din punct de vedere anatomic pentru toate părțile corpului, inclusiv penisul și testiculele sau vulva și vaginul.

Pe la vârsta de 2 ani, îi poți spune copilului că este bine să-și atingă și să-și exploreze organele genitale, dar că este o activitate privată pe care ar trebui să o facă în camera lui.

► Citește și: Legea educației sexuale în școli, votată cu scandal: “Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”

Cei mai mulți copii renunță să-și exploreze în public părțile intime în jurul vârstei școlare, când își dau seama că nu văd alți copii fără haine.

Când devine o problemă atingerea organelor genitale?

Este foarte puțin probabil ca bebelușul să tragă de organele genitale din cauza unei probleme care necesită îngrijiri medicale. Ocazional, totuși, fetițele pot avea vulvovaginită – roșeață, umflare și durere în jurul vaginului și/sau vulvei, de la detergenții de rufe sau scutece umede. Bebelușii băieți pot avea roșeață și umflare a penisului cauzate de o infecție.

► Citește și: Cocoșelul nu e penis până când mami nu scapă de prostie

Verifică zona genitală a bebelușului pentru orice leziuni ale pielii, roșeață, umflare, scurgeri sau semne de iritare. Discută cu medicul copilului dacă ceva pare în neregulă.

► Citește și: Părinţii, faţă în faţă cu masturbarea copiilor. Cum trebuie procedat

Pentru copiii mici și copiii mai mari, atingerea excesivă a organelor genitale poate semnala rareori o problemă sau poate fi un semn de abuz fizic sau sexual. Discută cu medicul dacă comportamentul copilului implică următoarele lucruri:

  • Continuă să se întâmple în public chiar și după ce ai vorbit cu copilul tău.
  • Provoacă răni sau dureri fizice.
  • Apare alături de alte probleme comportamentale sau emoționale, cum ar fi furia, tristețea sau agresivitatea
  • Imită actele sexuale ale adulților.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!