Sari la conținut

De ce mint copiii şi cum putem afla dacă ne mint şi pe noi

Întotdeauna mi-am dorit să am o relaţie deschisă cu copiii mei, bazată pe încredere şi respect reciproc. Eu zic am reuşit până acum şi sunt foarte mulţumită de tot ce am construit alături de Cristi de când suntem părinţi.

Aş putea să bag mâna în foc că fetele mele nu mint însă există un foarte mic detaliu care mă opreşte să mă hazardez în a face această afirmaţie.
Ştiţi de ce am unele îndoieli? Pentru că aşa cum v-am spun în multe articole, îi cunosc foarte bine pe prietenii şi colegii fetelor. Şi ştiu că mulţi dintre ei mint şi au comportamente pe care eu nu mi-aş dori să le văd la mine în casă.

În acelaşi timp îi cunosc pe mulţi dintre părinţi acestor copii, iar aceşti părinţi, la fel ca şi mine, ar putea să bage mâna în foc pentru copiii lor.
Adică au o părere bună despre cum s-au descurcat ca părinţi, ştiu că le-au oferit copiilor o educaţie potrivită şi susţin cu tărie că ai lor copii nu mint.
Înţelegeţi paradoxul? Aceşti părinţi fac exact ceea ce fac şi eu. Doar că ei se înşeală amarnic şi mi se pare de bun simţ să mă întreb dacă nu sunt şi eu în aceeaşi oală. Oare şi eu mă înşel? Oare mă mint singură doar pentru că îmi iubesc feţele şi nu aş putea în veci să cred ceva rău despre ele?

Când învăţa copiii să mintă?

Cei mai mulţi dintre ei învaţa încă din copilăria mică, în mediul familial şi am putea spune fără teamă că vom greşi că părinţii (sau cei care îi îngrijesc) sunt profesorii lor în ale miciuniunii.

De ce mint copiii?

Cel mai mare adevăr legat de educaţia copiilor este că aceştia încep să mintă atunci când sunt pedepsiţi pentru că spun adevărul. Încet, încet vor învăţa să se apere spunând ceea ce vrea interlocutorul să audă. Ce mai contează care este adevărul? Important este că toată lumea aş fie mulţumită.

Cum se antrenează copiii mai mari în ale minciunii?

Odată ce copiii au început să crească şi îşi găsească singuri drumul în lume, este din ce în ce mai greu pentru noi să îi protejăm de influenţele negative ale celor din jur şi e aproape imposibil să fim la curent cu toate acţiunile lor. Copiii învaţă multe comportamente de la prieteni, din media şi din online. Este cu adevărat imposibil să păstrăm controlul asupra informaţiilor şi ideilor cu care intră copiii în contact.

(…)

Citește mai mult pe meseriadeparinte.ro!

Foto: Freepick

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!