Sari la conținut

De ce nu ar trebui să îți pedepsești copilul și ce poți face în schimb

Atunci când te enervezi pe copilul tău pentru comportamentul lui greșit, cel mai simplu mod de a-l „corecta” este să folosești orice fel de pedeapsă - cum ar fi să-l trimiți în camera lui, să-i iei jucăriile preferate sau chiar să-i tragi o palmă la fund. Deși ți s-ar părea că ți-ai atins obiectivele și ai oprit un comportament rău, psihologii cred că pedepsirea aduce doar rezultate temporare. În schimb, ei sugerează să folosești alte modalități eficiente de a-ți crește copilul care te-ar putea ajuta pe termen lung.

Iată de ce nu trebuie să-ți pedepsești niciodată copilul și cum îi poți face față comportamentului neadecvat.

De ce pedeapsa este rea pentru tine și copilul tău:

  • Înseamnă că exagerezi

De obicei, simți nevoia de a aplica pedeapsa atunci când copilul tău, conștient sau nu, te rănește cu acțiunile lui. În acest caz, este foarte greu să stai calmă, așa că începi să lovești înapoi cu metodele tale de pedepsire pentru a-l face să simtă și el aceeași durere pe care o simți și tu.
Aceste izbucniri de emoții negative te afectează atât pe tine cât și copilul tău și pot duce de fapt la consecințe grave, inclusiv vătămări fizice.

Citește și: Când copilul vorbește urât. Cum putem șterge cuvintele urâte de pe buzele frumoase

  • Este un comportament pe care îl adoptă oamenii comozi

Pedeapsa este cea mai ușoară formă de comunicare cu copilul tău - el face ceva ce nu-ți place și faci ceva ce nu îi place în schimb, fără negocieri și fără explicații. Acest lucru ar putea fi într-adevăr tentant, deoarece nu este depus niciun efort din partea ta, dar aceasta nu este, cu siguranță, modalitatea corectă de a crește o persoană fericită și sănătoasă.

  • Împiedică micuțul să-și dezvolte autodisciplina

Scopul principal al părinților este de a crește o persoană care va fi gata să ia propriile decizii pe baza experienței sale. Însă, dacă îți pedepsești de multe ori copilul și nu îi spui despre consecințele acțiunilor lui, nu va putea înțelege ce este corect și ce este greșit folosindu-și propria minte în viitor.
Acești copii nu au, de obicei, niciun fel de auto-disciplină sau sentiment de empatie, deoarece nimeni nu i-a învățat aceste lucruri esențiale. Ei știu doar că există o parte a lor care este nedorită sau rea, iar părinților lor nu le place.

  • Nu schimbă comportamentul copiilor

Copiii nu pot învăța atunci când se simt temători sau lipsiți de respect. Și exact așa se simt când sunt pedepsiți. Așadar, chiar dacă s-ar putea să crezi că îți înveți micuțul să aibă un comportament adecvat cu pedepsele pe care le aplici, în schimb, doar îi transmiți un singur mesaj simplu - „ai făcut ceva greșit și aceasta este consecința comportării necorespunzătoare”. Acest mesaj pune un copil într-o poziție inconfortabilă atunci când nu știe să-și dea seama de comportamentul potrivit.

  • Scade respectul de sine al copilului

În majoritatea cazurilor, copiii răspund la pedeapsă în felul următor - „Părinții mei nu mă iubesc și trebuie să fie ceva în neregulă cu mine.” Chiar dacă nu intenționezi să îți faci copilul să se simtă așa, pedeapsa ta o face oricum . Nu este de mirare că acest lucru poate dăuna sănătății mintale și îl poate lăsa cu probleme psihologice grave pentru tot restul vieții.

  • Promovează frica

Data viitoare când vrei să-ți pedepsești copilul, pune-ți o întrebare simplă - vrei să îi fie frică de tine? Cel mai probabil, răspunsul tău este „nu”. Ideea este că pedeapsa creează întotdeauna o relație bazată pe frică. În această relație, copiii devin anxioși, deoarece se îngrijorează de ceea ce ar face părinții lor dacă observă un comportament necorespunzător.
Desigur, copilul tău s-ar putea comporta ca un mic îngeraș atunci când ești în preajmă, dar asta din frică. Când nu ești prezentă, cu siguranță va acționa la fel.

Citește și: Cum a fost pedepsit Albert și ce a învățat din asta

  • Îți distruge relația

Pedeapsa pur și simplu nu aparține unei relații de iubire. Dimpotrivă, creează un zid infinit între tine și copilul tău. Acest zid de neînțelegere și agresivitate ascunsă face ca ambele părți să fie nefericite și nemulțumite de rolurile lor de familie. În consecință, pedeapsa îți reduce eficiența ca părinte. Așadar, atunci când copilul tău va crește, el nu va apela la tine și nu îți va cere sfaturi sau ajutor. În schimb, va căuta dragoste în alte locuri, dintre care unele s-ar putea dovedi greșite.

  • Încurajează rebeliunea

Pedeapsa poate fi, de asemenea, ineficientă, deoarece duce la emoții greșite. Când copilul tău face ceva rău, cu siguranță, preferi să se simtă vinovat pentru acțiunile lui și să-și dorească să-și schimbe comportamentul în bine. Dar, în ciuda speranțelor tale, el are resentimente și uneori începe să se comporte chiar mai rău decât înainte.

  • Arată că puterea poate rezolva orice

În ochii copilului tău ești cea mai mare sursă de putere și autoritate.
Acest comportament oferă o rețetă perfectă pentru intimidare - la rândul lui, copilul tău ar putea avea, de asemenea, tendința de a-și arăta puterea asupra celor care sunt mai slabi sau inferiori, precum și să creadă că poate obține orice își dorește doar folosindu-și puterea.

Ce poți face în loc să-ți pedepsești copilul

Arată-i dragostea ta. Uneori, atunci când copilul tău are un tantrum, tot ce trebuie să faci este să-i spui: „Vreau să te îmbrățișez chiar acum.”  În acest caz, copilul tău va uita probabil de motivul comportamentului lui greșit și va fi nerăbdător să-ți arate și el cât de mult te iubește.

Identifică motivele pentru comportamentul lui greșit. Discută cu el când ai o dispoziție bună și întreabă-l de ce se comportă așa câteodată. Ar putea exista un motiv bun pentru comportamentul lui și, cel mai probabil, prichindelul tău va fi pregătit să-l împărtășească, dar numai dacă ești dispusă să îl asculți.

Stabiliți împreună regulile. Data viitoare când veți discuta despre treburile pe care copilul tău probabil a uitat din nou să le facă, nu te comporta ca un părinte autoritar. În schimb, lasă-ți copilul să stabilească singur regulile. Își poate stabili limitele la cât de mult să se uită la televizor în fiecare zi. Acest lucru l-ar ajuta să învețe autodisciplina într-un mod mai bun.

Învață-l să-și ceară scuze. Când copilul tău acționează într-un mod greșit, este foarte ușor să-ți pierzi cumpătul și să-i spui câteva cuvinte dure. Dar dacă simți că ai mers prea departe când l-ai certat, nu trebuie decât să respiri adânc și să-i spui că ai făcut o greșeală și că îți pare rău. A-i arăta micuțului tău că toată lumea face greșeli și a-l învăța să își ceară scuze poate fi cel mai important exemplu dintre toate.

Vorbește cu el despre asumarea responsabilității pentru acțiunile lui. Pedepsirea copilului tău pentru că a vărsat accidental un pahar de lapte nu va fi cea mai bună modalitate de a-l crește. Dar arătându-i că ar trebui să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lui și să ajute la curățarea mizeriei, cu siguranță va fi.

Sursa

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!