Sari la conținut

De ce perioada 2-7 ani este atât de importantă pentru dezvoltarea creierului

Când Albert Einstein era copil, puțini oameni au anticipat contribuțiile remarcabile pe care le va aduce științei. Dezvoltarea limbajului său a fost întârziată, îngrijorându-și părinții până la punctul de a fi nevoiți să-l ducă la medic. Sora sa a mărturisit odată că Einstein „a avut o dificultate atât de mare în ceea ce privește limbajul, încât cei din jur se temeau că nu va învăța niciodată”. Cum a trecut el de la potențiale întârzieri de dezvoltare la a deveni, ei bine... Einstein?

O parte din răspunsul la această întrebare este simbolizată prin două cadouri pe care Einstein le-a primit de la fiecare părinte când avea 5 ani. Când Einstein a stat toată ziua în pat, fiind bolnav, tatăl său i-a dat o busolă. Pentru Einstein, a fost un dispozitiv misterios care i-a stârnit curiozitatea în știință.

► Citește și: Dezvoltarea copilului de 2-3 ani. Semnalele de alarmă pentru părinți

La scurt timp, mama lui Einstein, care era un pianist talentat, i-a dat lui Einstein o vioară. Aceste două daruri au provocat creierul lui Einstein, în moduri distincte, la momentul potrivit.

Creierul copiilor se dezvoltă în spurts, numite și perioade critice. Primul spurts apare în jurul vârstei de 2 ani, cu un al doilea în timpul adolescenței. La începutul acestor perioade, numărul de conexiuni (sinapse) între celulele creierului (neuroni) se dublează. Copiii de doi ani au de două ori mai multe sinapse decât adulții. Deoarece aceste conexiuni între celulele creierului sunt locul în care se produce învățarea, de două ori mai multe sinapse permit creierului să învețe mai repede decât în orice alt moment al vieții. Prin urmare, experiențele copiilor în această fază au efecte durabile asupra dezvoltării lor.

► Citește și: Ajută-ţi copilul să treacă mai uşor peste pragurile de dezvoltare, citindu-i cărţile potrivite

Această primă perioadă critică de dezvoltare a creierului începe în jurul vârstei de 2 ani și se încheie în jurul vârstei de 7 ani, oferind o primă oportunitate de a pune bazele unei educații holistice pentru copii.

Încurajează dragostea de învățare

Copiii mici trebuie să se bucure de procesul de învățare, în loc să se concentreze asupra performanței. Educatorii și părinții pot accentua bucuriile de a încerca noi activități și de a învăța ceva nou. Trebuie să îi ajutăm pe copii să înțeleagă că greșelile sunt o parte normală a învățării.

Această perioadă este, de asemenea, momentul pentru a stabili o mentalitate de creștere - credința că talentele și abilitățile sunt dezvoltate prin efort, ci nu sunt înnăscute. Educatorii ar trebui să evite etichetarea copiilor sau să facă declarații generale despre capacitatea lor. Chiar și complimente precum „Ești atât de deștept” sunt contraproductive. În schimb, pune accent pe persistență și creează spații sigure pentru învățare. Copiii vor putea să iubească învățarea dacă arătăm entuziasm față de proces, mai degrabă decât să ne fixăm pe rezultate.

► Citește și: Totul despre copilul de 4-5 ani. Dezvoltarea copilului la vârsta de 4-5 ani

Focalizează-te pe dezvoltarea abilităților, nu pe profunzimea lor

O modalitate de a evita concentrarea asupra rezultatelor în timpul acestei faze de dezvoltare este de a sublinia amploarea dezvoltării abilităților peste profunzime. Expunerea copiilor la o mare varietate de activități pune bazele dezvoltării abilităților într-o serie de domenii. Acesta este momentul pentru a implica copiii în muzică, lectură, sport, matematică, artă, știință și limbi străine.

Nu neglija inteligența emoțională

Da, vrem ca cei mici să citească bine și să învețe fundamentele matematicii. Dar nu ar trebui să ignorăm inteligența emoțională. Avantajele învățării în această primă perioadă critică de dezvoltare a creierului ar trebui să se extindă la abilitățile interpersonale, cum ar fi bunătatea, empatia și munca în echipă.

► Citește și: 11 trăsături ale unui copil înzestrat, pe care părinții abia le pot observa

Daniel Siegel și Tina Payne Bryson explică importanța dezvoltării empatiei copiilor în cartea lor The Whole-Brain Child. Empatia începe cu recunoașterea sentimentelor. Prin urmare, ei sugerează să ajuți copilul din această grupă de vârstă să își eticheteze mai întâi emoțiile - „Mă simt trist” - și apoi să discutați despre ceea ce l-a făcut să se simtă așa - „Mă simt trist pentru că am vrut înghețată și ai spus că nu am voie”. Odată ce copiii practică etichetarea emoțiilor, educatorii pot începe să pună întrebări care îi încurajează să ia în considerare sentimentele altora.

O modalitate de a încuraja grija pentru ceilalți este includerea copiilor în ceea ce fac adulții pentru cei din jur. Chiar și permiterea copiilor mici să ajute la treburi îi poate face să fie mai utili și mai atenți.

Nu trata învățarea și educarea copiilor mici ca precursor al învățării „reale”

Creierul copiilor poate absorbi în mod unic informații în această fază critică. Dacă inteligența este definită ca fiind capacitatea de a învăța, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani pot fi cei mai inteligenți oameni de pe planetă.

Cercetările sugerează că unele abilități nu pot fi învățate aproape la fel de bine după această primă perioadă critică de dezvoltare a creierului. De exemplu, cercetările arată că micuții din această categorie de vârstă sunt cei mai potriviți să învețe tiparele de dezvoltare a limbajului, permițându-le să stăpânească o a doua limbă la același nivel ca o limbă maternă. Cu toate acestea, odată ce copiii împlinesc 8 ani, competența lor de învățare a limbilor scade, iar a doua limbă nu se vorbește la fel de bine ca și cea nativă.

► Citește și: Vocabularul la 5 ani: cate cuvinte trebuie sa stie un copil

Este de remarcat faptul că părinții lui Einstein nu l-au înscris la lecții de fizică - domeniul care l-ar conduce la un premiu Nobel. În schimb, tatăl lui Einstein l-a inclus în munca sa de inginer. Mama lui l-a înscris la lecții de vioară pentru că voia să iubească și să aprecieze muzica. Ambele activități au lucrat pentru a-și dezvolta mintea tânără în mod holistic. Este tentant să ne gândim la educația timpurie ca la un precursor al educației „reale”. Dar aceștia pot fi anii care contează cel mai mult.

Sursa

Sursa foto: Sam Falconer / theiSpot

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!