Să vezi un film la cinema este o experienţă inedită – lumina, sunetul, faptul că eşti înconjurat de alţi oameni care trăiesc aceeaşi emoţie ca şi tine – aşa că nu este de mirare că îţi doreşti ca şi copilul tău să se bucure de ea cât mai devreme în viaţă.
Totuşi eşti un pic cu inima strânsă – dacă se sperie pentru că se face întuneric sau din alt motiv, dacă se plictiseşte după cinci minute şi vrea să părăsim sală, dacă vorbeşte prea mult şi prea tare şi îi deranjează pe ceilalţi? Ai putea oare să faci ceva ca să îi uşurezi copilului experimentarea noului şi să îl ajuţi să se bucure?
Uite câteva sfaturi care îţi pot fi de ajutor
Este copilul tău gata?
Sunt mulţi copii care se duc la cinema de la 3, 4 ani. Dar asta nu înseamnă neapărat că toţi copiii sunt gata pentru experienţă la acea vârstă. Copilul tău se sperie de întuneric sau de sunetele puternice? Atunci cel mai bine este să amâni pentru mai târziu.
Alege filmul corect
De obicei filmele alese de părinţi sunt animaţii. Însă nu trebuie să fie neapărat aşa. Există şi filme cu copii care sunt foarte bune. Copilul se identifica mai uşor cu aventurile lor. Noi am fost prima oară la cinema la un festival unde se rula Orăşelul Alandala. A fost un mare succes şi a rămas filmul lor de suflet.
Încearcă să scapi de reclamele de la început
În general reclamele de la început au sonorul mai puternic şi imaginile se succed mult mai rapid. Asta poate să sperie şi să obosească un copil mic. Cel mai bine este să începeţi de la primele imagini ale filmului întrucât aproape mereu există o introducere mai lentă.
La ce oră
Încearcă să nu îi duci pe copii la film seara. Atunci ei sunt mai obosiţi şi mai nervoşi, aşa că este posibil să nu poată respecta reguli simple, cum ar fi să nu se ridice de pe scaun. În plus, dimineaţă este plin de copii la film, ceea ce îi va încânta. Dar, mai ales, nu ai de ce să te stresezi prea tare de comportamentul copilului tău, întrucât toţi sunt cam la fel – se mişcă, tipa.
Nu îţi face prea mari griji, vezi la faţa locului ce se va întâmpla. Dacă copilului nu îi place şi vrea să plece atunci respectă-i dorinţa. Probabil că încă nu este pregătit pentru această avalanşă de emoţii. Puteţi ieşi un pic pe hol ca să se liniştească şi apoi încercaţi din nou. Sau să renunţaţi şi să încercaţi din nou peste un an sau doi.
La mine a fost mult mai uşor să se obişnuiască cu cinematograful decât cu teatrul. De câte ori a fost vorba de o sală mare de teatru am avut probleme – fie s-au speriat de personajele rele, fie de întuneric, fie povestea li s-a părut atât de tristă încât au început să plângă. Aşa că nu există de fapt o regulă şi dacă vrei să experimentezi mersul la cinema fă-o, de ce nu?