Evitati contaminarea
Prin maini transmitem cel mai usor murdaria si bacteriile. Propagarea germenilor se face in proportie de 75 % prin maini (contact mana – ochi sau mana – gura). De exemplu, un copil ce nu se spala pe maini dupa ce iese de la toaleta, poate transmite gastro-enterita sa, in mod simplu, luandu-si de mana prietenul, ce nu va rata ocazia de a duce mana la gura intr-un moment sau altul.
Aceeasi problema,cand un micut se sterge la nas cu degetele. Imediat dupa, jucandu-se, poate contamina un partener de joaca. Alt risc de infectie: infectia mucoasei bucale, cu aspectul unor puncte mici albe, risca sa se propage daca nu e combatuta la timp. La fel ca si oxiurii, aceasta infectie provoaca neplaceri copiilor.
Cum ne spalam mainile?
In timp ce va sapuniti mainile, nu uitati sa treceti sapun si intre degete.
Este bine sa clatiti sapunul dupa ce v-ati spalat mainile, pentru a nu se transforma intr-un focar de bacterii. Puteti deasemenea sa optati pentru un sapun lichid, in flacon cu buton de apasare, acesta fiind mai igienic decat un sapun pe care il atinge toata lumea sau care poate cadea pe jos.
Sa-ti speli mainile e bine, fara sa uiti si de unghii e si mai bine
Ganditi-va sa va taiati unghiile, mai ales in cazul unei gastro-enterite, infectie contagioasa.
Atentie: Trebuie sa va spalati, dar nu raniti pielea.
Agresand pielea, provocati micro-leziuni, in care bacteriile se pot multiplica.
Cand trebuie sa va spalati mainile
Inainte si dupa fiecare masa sau biberon.
Inainte si dupa ingrijirea nasului sau a ochilor.
Inainte si dupa ce mergeti la toaleta.
Bun de stiut
Stiati ca exista produse de spalat si dezinfectat, de utilizat fara apa, de exemplu, daca sunteti in camera copilului pentru a-l schimba, pe drum in vacanta sau, pur si simplu, intr-un spatiu fara apa (intrebati farmacistul).