Exista efectiv o adevarata atractie, mai ales in doua domenii: fictiunea, cu scene de incaierari si lupte violente sau o poveste de dragoste imposibila… Cautam toate aceste fictiuni care ne brutalizeaza violent pentru a ne juca cu ele. Pentru ca putem, dupa dorinta, sa credem sau nu in ele.
Pentru actualitatile violente: cand le vedem, ne simtim tristi, dar deodata ele ne linistesc asupra confortului nostru. Un copil care se plange ca nu are jucarii, va sti sa relativizeze atunci cand va descoperi ca sunt altii mai necajiti decat el. Si mai ales, cu violenta langa noi ne apropiem de ceea ce cultura noastra tine la distanta, este vorba despre moarte.
Moartea este de fapt foarte prezenta pe ecran…
Spectacolul mortii la televizor, la jurnal ne confruntam cu acest mister. Ramanem socati in fata spectacolului oamenilor care mor: ce se intampla asadar cand trecem de la viata la viata de apoi? Este totodata fascinant si terifiant.
Intr-o familie, pot exista multe ocazii pentru a evoca mortii: cum ar fi de exemplu realizarea unui arbore genealogic sau cu ocazia Craciunului pentru a evoca si a-si aminti de persoanele decedate. Atractia morbida va fi in aceste cazuri mai putin puternica.
Faceti diferenta intre violenta de imagini si imagini violente, este o parte subiectiva care intra in joc?
Exista aici o mare subiectivitate. In cazul catastrofei din Asia, un copil care merge la mare va fi mult brutalizat decat cel care nu stie despre ce e vorba. Deasemenea subiectiv, povestirea unui copil care si-a pierdut parintii in aceasta drama va soca in mod deosebit copiii, imaginea disparitiei capului familiei va atinge mai mult adultii. Este important sa discutati pentru a descoperi ca fiecare este impresionat diferit.
Trebuie neaparat sa favorizati schimbul cu copiii, ceea ce nu inseamna sa ii faceti sa vorbeasca, cu orice pret.
Este de preferat sa luati initiativa, vorbind de ceea ce va impresioneaza mai intai, fara sa va temeti ca veti bulversa copiii (dar deasemenea fara sa ii coplesiti cu emotiile dumneavoastra) pentru a-i invita sa vorbeasca de ceea ce ii indurereaza. Ii incurajati sa isi exprime emotiile in fata unei drame, vorbind dumneavoastra insiva mai intai si lasandu-le timp sa faca acelasi lucru. Si nu va temeti sa reluati aceste explicatii de mai multe ori. Astfel, daca, in calitate de adult, intelegem deriva continentelor si consecintele acesteia, fiind multumiti, nu merge la fel si pentru copii. Intreband : “Spune-mi ce ai inteles, voi sti asa daca ti-am explicat bine” permite sa asigurati o intelegere corecta a evenimentelor. Si apoi, cand veti fi in vacanta, la malul marii, nu uitati ca cel mic poate isi va pierde tot reculul.
Articole relationate
Garderoba bebelușului la zăpadă: cum să îți protejezi micuțul în zilele reci de iarnă
Zăpada aduce bucurie și magie în sezonul rece, dar, pentru părinți, vine și cu provocarea de a-și îmbrăca bebelușul corect pentru vremea rece. Pielea delicată...
Copil de doar 1 an, bătut cu bestialitate de mama lui, în pătuț. A fost reclamată de tatăl copilului
Scene cutremurătoare s-au petrecut într-o casă din Chișinău. Un copil de doar 1 an și 2 luni a fost victima unui act de violență extremă din partea propriei mame....
Cum îți ajuți copilul de grădiniță să memoreze mai ușor poeziile pentru serbare
Memorarea unei poezii poate părea o provocare pentru un copil de grădiniță, dar cu abordarea potrivită, procesul poate deveni o experiență distractivă și plină de...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu