Una dintre cele mai mari preocupări ale părinților este să-și învețe copilul să arate respect atunci când salută sau întâlnește alți oameni, dar și să folosească „te rog” și „mulțumesc” atunci când este nevoie.
Cei mai mulți dintre părinți preferă să fie strigați de către copilul lor „mama” sau „tata”, în timp ce pe unii dintre ei nu îi deranjează să fie strigați pe numele lor, atâta timp cât respectul este arătat prin acțiuni.
De ce copilul preferă să te strige pe nume, în loc să-ți spună „mama”
Copiii din ziua de astăzi au principii și convingeri diferite
În ultimii ani, putem observa un decalaj imens între generații când vine vorba de regula „respectă persoanele mai în vârstă”. Este adevărat că respectul este legat de educația oferită de părinți sau de cultură, dar lucrurile s-au schimbat destul de mult din cauza factorilor externi.
Încă putem vedea respectul față de persoanele în vârstă, dar metodele nu sunt aceleași. Copiii pot acum să se apropie de persoanele în vârstă și să le vorbească liber, împărtășindu-și punctul de vedere, purtând conversații și socializând cu aceștia. De asemenea, ei simt că respectul poate fi arătat prin acțiuni, nu doar prin cuvinte.
Copilul caută o relație de prietenie cu tine
Unii copii își strigă părinții pe nume, deoarece își doresc o relație mai puțin formală cu ei. Copilul vrea o relație strânsă cu părintele lui, așa cum are și cu prietenii de vârsta lui, și nu i se pare nimic ciudat să te strige pe nume și nu mami.
Copilul imită tot ce vede în familie
Copilul tău s-ar putea să te strige pe nume, în loc de „mamă”, pentru că așa a auzit că ești strigată în casă. Potrivit specialiștilor, copiii își aud părinții strigându-se pe numele lor și vor să-i imite. Prin acest gest, copilul te anunță că memorează ceea ce se întâmplă în jurul lui.
Pe tine cum te strigă micuțul tău?