Parintii care se intreaba ce alternative au la invatamantul de stat este bine sa stie ca exista in Romania o serie de scoli private, internationale, la care pot apela. Vom sta de vorba despre scolile britanice de la noi cu Fiona Duțu, Head teacher Acorns British Style Nursery.
1. Ce anume este specific sistemului britanic de invatamant? Cu ce difera de sistemul romanesc?
Sistemul britanic acorda o mai mare atentie nevoilor copilului, fata de ceea ce se intampla in sistemul traditional romanesc. In SUA, Marea Britanie, Suedia este recunoscut faptul ca invatarea incepe inca de la nastere si sistemul educational din primii ani reflecta foarte bine acest lucru. Raportul educator/ profesor – copii este unul foarte mic, de 1 educator la 4-6 copii. Profesorii planifica activitatile in functie de nevoile copiilor si de ceea ce copiii pot face, cu ce le place sa se joace si de ariile in care au nevoie de suport pentru a se dezvolta. Ideea din spatele acestui sistem este de a educa copilul, ca intreg, nu doar latura academica, si o atentie deosebita este acordata dezvoltarii copilului din punct de vedere emotional si social.
In Anglia, copiii incep scoala la varsta de 4 sau 5 ani, primul an se numeste “Reception” si este echivalentul clasei 0 in sistemul educational romanesc, dar pune un accent mai puternic pe invatarea prin joc, oferind si o introducere in invatarea cu un scop (rezultat). La aceasta varsta, copiii invata sunetele aferente literelor, iar mai apoi invata sa citeasca, prin intermediul unei abordari multi-senzoriale. In urmatorii ani de scoala, accentul este pus pe invatarea prin activitati trans curriculare, precum si prin teme specifice, cu multe oportunitati de a lucra in echipa, a lua decizii si de a cerceta.
2. Cum arata o zi de scoala normala?
O zi obisnuita de scoala incepe, de obicei, la ora 8.30 dimineata si se termina la ora 15 sau 16, in functie de varsta copilului. Lectiile dureaza intre 45 de minute si o ora, cu pauza intre ele de 20 minute si o pauza mai mare, pentru masa de pranz, de pana la o ora. Profesorii ii asista pe copii pe parcursul intregii zile si ii supravegheaza atat in timpul pauzelor, la locul de joaca, dar si in timpul pranzului. Lectiile sunt planificate astfel incat includ interactiuni intre profesor si copii, discutii de grup, lucru in echipa si cercetare, proiecte etc. In unele cazuri, dupa terminarea orelor, sunt organizate si activitati after school. Temele sunt date pentru a consolida ceea ce copiii au invatat pe parcursul zilei si variaza intre 20 de minute, pentru un copil de 6 ani, pana la 2 ore, pentru un adolescent.
3. Cine frecventeaza in mod normal aceste cursuri, sunt mai ales copii ai expatilor?
Procentajul din diferite nationalitati variaza e la o scoala la alta, in functie de politica de admitere a scolii respective. Cu toate acestea, scolile international nu sunt exclusiv pentru expati si, in ultimii ani, in scolile internationale din Romania, numarul copiilor romani a crescut, parintii cautand o alternativa la sistemul romanesc. In unele scoli, preponderent sunt elevi de orgine romana, in timp ce in altele numarul expatilor este mai ridicat.
4. Copiii care urmeaza o asemenea scoala au probleme atunci cand este vorba de examenele obligatorii din invatamantul romanesc, de ex BAC?
Parintii ar trebui sa verifice sistemul de testare din fiecare scoala si cum se echivaleaza aceste rezultate in sistemul romanesc, daca sistemul de evaluare al scolii este recunoscut in sistemul educational romanesc etc. Copiii din scolile internationale cu standard ridicat sustin, de obicei, examene Cambridge, adaptate nevoilor elevilor internationali. Daca un copil este inscris intr-o scoala internationala, se asteapta ca el/ ea sa urmeze acelasi sistem educational incepand cu varsta de 5 ani si pana la varsta de 18 ani, desi poate nu aceasta este situatia de fiecare data.
5. Care este pasul firesc dupa ce urmezi o astfel de scoala, studii in strainatate?
Acest aspect ramane la alegerea fiecarui individ. Multi elevi aleg sa studieze sau sa lucreze in strainatate atunci cand termina scoala deoarece sunt obisnuiti cu un mediu multicultural, international si sunt obisnuiti sa vorbeasca in alte limbi, in acest caz, in special in engleza.
In scolile internationale bune, elevii primesc consiliere cu privire la alegerea unei cariere, fapt care ii ajuta sa isi inteleaga punctele forte si ce aptitudini au, putand hotari directia pe care doresc sa o urmeze, pentru a avea cariera dorita. Scolile organizeaza excursii in alte tari sau la anumite universitati, acestea oferindu-le elevilor o experienta importanta cu privire la ce pot face dupa terminarea scolii.
6. Care sunt scolile private din Romania care instruiesc copiii prin metode tipice invatamantului britanic?
Cele mai cunoscute scoli pe acest sistem sunt: British School of Bucharest, International British School of Bucharest, International School of Bucharest si International Nursery and Primary School
7. Cat costa, in medie, un an scolar la una din scolile britanice din Romania?
Taxele sunt prezentate, de obicei, pe website-ul fiecarei scoli; acestea variaza intre 15.000 si 25.000 euro pe an
Raspunsuri oferite de Fiona Duțu – Head teacher Acorns British Style Nursery (acorns.ro)
Fiona este licențiată în Sociologie și Psihologie (Universitatea Leicester, Marea Britanie) și absolventă a cursurilor post-universitare în domeniul educației, cu specializare în educația timpurie. A lucrat în Londra timp de 6 ani, într-o școală primară. După relocarea în România, alături de familia ei, a lucrat timp de 7 ani în cadrul IBSB (International British School of Bucharest), atât în calitate de profesor, cât și în calitate de Head Teacher pentru Școala Primară. Fiona lucrează alături de Acorns, in calitate de Head Teacher (Director Educațional) de 7 ani, supervizând activitatea educațională în grădinița Acorns British Style Nursery și conducând cursurile pentru educatorii din cadrul echipei.
Articole relationate
Președintele și rolul său: de ce este important să-i implicăm pe copii în discuțiile despre vot?
Noi, părinții, avem un rol esențial în educația civică a copiilor noștri. Într-o lume în continuă schimbare, este important să îi ajutăm să înțeleagă...
Pericolele ascunse în jucării: Ce trebuie să verifici înainte de a cumpăra
Când vine vorba de alegerea jucăriilor pentru copii, siguranța ar trebui să fie prioritatea principală pentru orice părinte. Deși jucăriile par inofensive, ele pot...
Elevii cer ca "Educația sexuală" să fie disciplină obligatorie. 45% dintre mamele sub 15 ani din Uniunea Europeană provin din țara noastră
Disciplina "Educație sexuală" trebuie să devină obligatorie în școlile din Romania, cere Consiliul Național al Elevilor, care lansează apelul „Educă astăzi,...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu