Cei mici au așteptat atât de mult zăpada, încât e tare greu să-i ții departe de derdeluș ori de patinoar. Însă temperaturile extrem de scăzute favorizează apariția degerăturilor, mai ales în cazul copiilor care pierd noţiunea timpului când se joacă.
Copiii fac parte din categoria de persoane cea mai sensibilă la această afecţiune. Pielea lor este foarte sensibilă, iar temperaturile scăzute și îmbrăcămintea neadecvată pot duce la apariția degerăturilor, mai ales la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare.
Degerăturile sunt leziuni produse de frig (de pbicei, la -10 grade Celsius), umiditate şi vânt. Apar la nivelul extremităţilor, provocând senzaţia de pişcături, furnicături, arsuri sau dureri. Pielea se înroşeşte şi apoi capătă o culoare albă, zona riscând să se umfle. Înnegrirea pielii e semn clar al instalării cangrenei şi al ultimului stadiu al degerăturii. De obicei, ne gândim la degerăturile picioarelor, dar la fel de bine acestea pot apărea la mâini, nas şi urechi.
Pentru că ei pierd noțiunea timpului atunci când se joacă afară, în zăpadă, tu trebuie să fii foarte atentă. Ce simptome ar trebui să te alarmeze? De exemplu, ai ieşit cu copilul afară în frig şi degetele i-au devenit albe. Ar putea fi vorba despre degerături? Este posibil, dar pielea trece printr-o perioadă intermediară înainte să apară degerăturile, aşa că dacă degetele i se albesc, este vorba tocmai despre acest stadiu. Când se întâmplă asta, trebuie să îl duci cât mai repede înăuntru şi să îndepărtezi toate hainele ude. Apoi încălzeşte-i uşor mâinile.
Cel mai ușor este să îi ţii degetele în palmele tale încălzite. Apoi bagă-i mâinile în apă nu foarte caldă. Nu i le freca, pentru că poţi leza ţesuturile deja sensibile.
►Citește și Garderoba de zăpadă! Fără fular la gură şi alte câteva reguli
Atunci când degetele copilului par ca de ceară, cu o tentă galbenă şi încep să se umfle sau apar băşicuţe, este, deja, semnul unei degerături. Aceasta se măsoară în grade, cam în acelaşi fel în care sunt evaluate şi arsurile.În primele stadii, îngheţarea afectează stratul superficial al pielii, iar o degerătură de gradul 4 înseamnă că a ajuns să afecteze muşchii sau chiar oasele.
Ce trebuie să faci în cazul în care copilul tău are degerături?
Înfăşoară-l într-o pătură şi du-l cât mai repede la camera de gardă pentru că, în acest moment, riscă să facă o infecţie, iar țesuturile pot fi afectate grav. Nu încerca să îi încălzeşti pielea cu apă fierbine sau să pui pe ea ceva fierbinte, pentru că poţi agrava situaţia. Poţi să îl încălzeşti progresiv pe drumul spre spital, ţinând zona îngheţată lipită de pielea ta. Când zona începe să se încălzească, trebuie să–i menţii temperatura pentru a nu îngheţa din nou, sau starea lui se poate înrăutăţi. Degetele copilului pot deveni foarte roşii şi dureroase pe măsură ce se încălzesc. Medicul poate prescrie anumite medicamente pentru a face copilul să se simtă mai bine. Va verificaşi dacă micuţul este hipotermic, sau temperatura corpului este foarte scăzută.
Ce măsuri de prevenire a degerăturilor se pot aplica în cazul bebelușilor?
În primul rând, trebuie să fii cât mai atentă. Bebeluşul tău va fi afectat de frig mai uşor decât tine. Acest lucru se datorează şi faptului că are o proporţie mai mare a suprafeţei pileii faţă de greutatea corporală decât tine, aşa că va pierde căldura mult mai repede. Dacă bebeluşul stă în cărucior, nu se mişca destul de mult pentru a-şi încălzi corpul, iar dacă încă nu vorbeşte, nu îţi poate spune ce simte.
►Citește și Garderoba bebelușului în sezonul rece
Nu îl ţine în frig pentru mult timp, şi îmbracă-l bine atunci când mergeţi şi în plimbări scurte. Când eşti afară şi aerul este foare rece, verifică des dacă are semne de îngheţare. De obicei, acestea apar la început pe extremităţi sau pe zonele cele mai expuse frigului. Observă-i fața, urechile, degetele de la mâini şi picoare, chiar dacă crezi că este îmbrăcat suficient de gros. Îndepărtează hainele ude, pentru că umezeala va face că pierderea căldurii să fie accelerată.
Sursa: KidsHealth