Sari la conținut

Depresia la copil

Varsta primei copilarii ar trebui sa fie una calma, senina si lipsita de orice griji. Cel putin noi, cele care acum suntem mamici de copii de 4-10 ani asa am fost: lipsite de orice grija, cu mintea la joaca si zbanguiala, in curte sau in fata blocului, iar scoala si gradinita erau normale fara tensiuni. Copiii din ziua de azi nu mai au parte de asa ceva. Sau nu toti. Depresia a devenit o afectiune comuna la copiii care nu au inceputi clasa I, iar cauzele sunt identice cu cele care ii chinuie pe oamenii mari: stresul, presiunea sociala, competitia si efectele secundare ale tehnologiilor moderne. Cu alte cuvinte exista competitie daunatoare dupa modelul celei din lumea adultilor, greu de gestionat, imposibil de inteles si generatoare de frustrari si traume in randul copiilor.

La aceasta categorie de complicatii sociale se adauga o alta categorie de factori de stres, mult mai grava decat prima: trestele scolare, conflictele din familie, nemultumirile legate de viata de familie, problemele familiei legate de locul de munca, bani, statut social.  

Numarul copiilor afectati de pase depresive sau de depresie sever este mult mai mare comparativ cu numarul cazurilor depistate si diagnosticate, iar medicii din Marea Britanie, cei care se confrunta cu acest gen de probleme, reprezinta circa 25% din numarul cazurilor reale, unde copiii ar avea nevoie de ajutor medical si consiliere de specialitate.


Cel mai grav este ca aceste suferinte sunt foarte greu observate de parinti. Copilul depresiv pare cuminte, echilibrat, calm, pare foarte ascultator, detalii care nu ridica suspiciune parintilor care s econsidera fericiti ca au un copil cuminte si linistit. (E cu adevarat bine sa ai un copil linistit?)

Copiii care sufera de depresie sunt retrasi si au dificultati in a-si face prieteni. De asemenea, pot surveni si simptome precum oboseala constanta, somnul insuficient, lipsa poftei de mancare si durerea fara cauze. Depresia in randul copiilor este alimentata de stres, iar efectele acestua cresc riscul ca cei mici sa faca la varste foarte fragede afectiuni cardiovasculare si diabet de tip 2.  

Romania este una dintra tarile europene care sta foarte rau la capitol. Statistica arata ca cinci din 20 de copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 10 ani poate avea o tulburare psihica care poate merge de la afectiuni din spectrul autist, ADHD sau, depresie.

"Prima boala psihica la copil este depresia, tulburarea anxioasa, apoi as vorbi despre tentativele suicid, care apar din cauza unor stari endogene sau reactive fata de factorii externi. Pot spune ca presiunea scolara exercitata de parinti este un factor important in declansarea unei tulburari anxioase la copii. Acesti parinti disperati din Romania, care fac presiune asupra copilului sa invete, sa invete continuu, fara pauza, fara odihna, nu-si dau seama ca isi trimit copilul spre o grava suferinta", a avertizat medicul Iuliana Dobrescu, sef de clinica la Spitalul "Alexandru Obregia", din Bucuresti.

O alta cauza a tulburarilor anxioase si depresiva la copii este plecarea parintilor la munca in strainatate, cei mici fiind lasati in grija bunicilor sau a unor rude, a mai spus medicul.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!