Sari la conținut

Despre bolile copilariei. Cum le recunoastem si ce prognostic au (II)

Bolile copilariei sunt greu de identificat. De aceea ai nevoie de acest mic ghid care iti va spune cum se manifesta fiecare boala si ce tratament trebuie urmat, 

Rubeola (pojar german)

Rubeola, numita si pojar german, este un virus care nu cauzeaza probleme serioase. Cu toate acestea, ea poate dauna fatului in cazul in care o femeie gravida este infectata. Simptomele sunt febra scazuta si o eruptie cutanata care se extinde de la fata catre restul corpului. Vaccinul antirubeolic este disponibil intr-un vaccin combinat cu vaccinurile impotriva rujeolei si oreionului. Mai multe despre rubeola poti citi aici.

 

Tusea convulsiva (pertussis)

Tusea convulsiva face copii sa tuseasca atat de rau, incat nu mai pot respira si inhaleaza cu un un sunet care aminteste de ragetul unui magar. Infectia este mai severa la sugari si poate necesita tratament  spitalicesc. Termenul medical pentru boala este pertussis. "P" din vaccinul DTaP vine de la aceasta denumire. Antibioticele nu sunt foarte utile in tratament, astfel incat vaccinarea este esentiala pentru preventie. Adultii au nevoie de o noua vaccinare la fiecare 10 de ani si femeile insarcinate au nevoie de un vaccin la fiecare sarcina.

 

Meningita

Meningita este o inflamatie sau infectie a tesutului din jurul creierului si maduvei spinarii. La adolescenti si adulti, principalele simptome sunt durerile de cap, febra si torticolis. Copiii mici pot avea simptome asemanatoare gripei sau iritabilitate extrema. Meningita virala este de obicei usoara, dar meningita bacteriana este mai severa, cu consecinte grave in cazul in care nu este tratata rapid. Vaccinurile sunt disponibile pentru a preveni anumite cauze bacteriene de meningita. Mai multe despre meingita poti citi aici.

 

Infectia streptococica

Cei mai multi copii au gatul inflamat si dureros de obicei din cauza unui virus care circula in sezonul rece. Deci, cum putem sa ne dam seama daca este inflamatia este cauzata de un streptococ? Semnele infectiei bacteriene includ durere in gat, care dureaza mai mult de o saptamana, inghitire dureroasa sau dificila, salivare excesiva, o eruptie cutanata, puroi in partea din spate a gatului, febra peste 38 de grade. Infectia se trateaza cu antibiotice.

 

Scarlatina

Uneori, o eruptie cutanata de culoare rosie insoteste infectia streptococica. Acest lucru este cunoscut sub numele de scarlatina. Eruptia incepe pe piept si abdomen si se raspandeste pe tot corpul, insotita de  limba cu aspect de capsuna si febra mare. Fara tratament, se poate duce la febra reumatica si, in cazuri rare, la probleme ale inimii. De aceea, scarlatina a fost o data o boala de temut a copilariei. Astazi este usor de vindecat cu antibiotice. Mai multe despre scarlatina poti citi aici.

 

Sindromul Reye

Ai auzit desigur ca niciodata nu ar trebui sa dai aspirina unui copil sau unui adolescent. Sindromul Reye este motivul. Aceasta conditie care poate pune viata copiilor in pericol, poate aparea la copiii care iau medicamente care contin aspirina in timpul unei boli virale. Simptomele includ schimbari dramatice de comportament, convulsii si coma. Sindromul Reye a devenit foarte rar din momentul din care mamele au fost avertizate pe scara larga sa nu mai dea aspirina copiilor. Mai multe despre sindromul Reye poti citi aici.

 

MRSA

MRSA este un tip de bacterie stafilococica care nu raspunde la unele antibiotice. Medicii spun MRSA este acum cauza principala pentru infectiile pielii. Aceste infectii apar de obicei sub forma de leziuni sau abcese si pot arata ca o muscatura de paianjen. Infectiile MRSA ale urechii, nasului si gatului sunt, de asemenea, in crestere la copiii din ciclul primar.

 

Impetigo

Impetigo este o alta infectie bacteriana a pielii. Ea duce la formarea de grupuri de vezicule mici pe piele, care se preling si formeaza o crusta aurie. Atingerea lichidului poate raspandi infectia la alte parti ale corpului sau la alte persoane. Acesta este adesea cauzate de bacterii stafilococice, dar poate fi cauzata si de bacterii streptococice. Acest tip de impetigo este cel mai frecvent la copii de varsta 2-6 ani. Daca este tratat cu antibiotice, leziunile se vindeca de obicei fara a lasa cicatrice.

 

Pecinginea

Pecinginea este o alta infectie cutanata si este cauzata de o ciuperca. Aceasta provoaca un inel rosu solzos pe piele sau zone fara par pe scalp. Ciuperca se raspandeste cu usurinta de la copil la copil, deci ar trebui sa fie evitata imprumutarea de piepteni, perii, prosoape si haine. Impetigo este tratat cu medicamente antifungice.

 

Boala Lyme

Semnul distinctiv al bolii Lyme este o eruptie in forma de tinta, care apare la 1-2 saptamani dupa o muscatura de capusa, desi nu toata lumea dezvolta eruptii cutanate distincte. Eruptia poate fi insotita de febra, frisoane si dureri in tot corpul. Vinovat este un tip de bacterie purtata de capuse. Fara tratament, boala Lyme poate afecta articulatiile, sistemul nervos si inima.

 

Gripa

Este o raceala sau gripa? Aceste boli pot avea simptome similare. Gripa cauzeaza mai frecvent febra mare, frisoane, dureri de corp, oboseala extrema si greata sau varsaturi. In timp ce majoritatea copiilor se face bine pe cont propriu, gripa poate duce la complicatii grave, cum ar fi pneumonia, in special la copiii mici. Se recomanda vaccinarea anuala impotriva gripei pentru copii cu varsta peste 6 luni.

 

Alergiile sezoniere

Alergiile sezoniere, numite uneori febra fanului, nu sunt o infectie ci o reactie la particule microscopice, cum ar fi polenul. Simptomele pot include stranut, lacrimarea ochilor si nas infundat sau curgerea nasului si au loc numai in primavara sau toamna. Copiii isi freaca in mod constant nasul cu palma, un gest numit salutul alergic. Nu exista nici un remediu pentru febra fanului, dar exista modalitati de a ajuta la controlul simptomelor.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!