Zilele acestea, o învățătoare din București a reușit să atragă atenția a mii de oameni printr-o postare în care recunoaște fără sfială că are păduchi. Mai mult, ea face un apel la societate să nu mai transforme acest lucru într-o rușine, pentru că a avea păduchi nu înseamnă nici că ești nespălat, și nici prost. De altfel, un studiu comandat de o companie farmaceutică și publicat anul trecut dezvăluie faptul că 1 din 5 români crede că pediculoza este o problemă de igienă personală.
Claudia Chiru este învățătoare la Școala Gimnaziala Nr. 195 din București și recunoaște, fără sfială, că are păduchi. Confesiunea a fost făcută pe contul său de Facebook, postarea cu pricina fiind una dintre cele mai distribuite în ultimele zile.
“Bună ziua! Sunt învăţătoare la Școala Gimnazială Nr. 195 din București și am păduchi!!! Da, am <câțiva> păduchi, vreo 2-3, așa se scuza lumea în 2017, și nu mi-e rușine! Am eu şi poate alte câteva sute de elevi și părinţi din București, și nu mai știu câţi din țara noastră. Și nu este prima dată, este a 2-a oară. Și câțiva dintre elevii mei au, așa că probabil ne-am dat păduchii între noi pentru că haina mea stă lângă a lor, iar din când în când îi sărut pe frunte și îi iau în brațe, așa cum s-a întâmplat azi. Firele mele de păr se întâlnesc cu ale lor și...gata, saltul s-a produs, au schimbat scalpul!
Este momentul să renunțam la prejudecăți și să ne purtăm ca niște oameni maturi. Nu pot să mai aud că păduchii sunt o rușine și ca purtătorii ar trebui arși pe rug în piața publică!!! Vă rog din suflet să le spuneţi acasă copiilor că păduchii nu mai sunt o rușine, ca oricine poate lua și că nu ar trebui să râdă de colegii lor la şcoală. Le rog și pe colegele mele să vorbească deschis cu copiii și să le explice realitatea.
Le puteți spune că și doamna învăţătoare Chiru are și predă cu tableta, face încă un master și se dă cu parfum, deci nu este nespălată sau proastă!”.
Potrivit unui studiu publicat anul trecut, 79% dintre respondenţii cu vârste cuprinse între 25 şi 55 de ani declară că au avut păduchi de cap, iar 21% cred că pediculoza este o problemă de igienă personală. Reacţia majorităţii românilor atunci când află că au pediculoză este predominant una de jenă.
►Citește și Cum îți scapi copilul de păduchi
În general, românii sunt destul de bine informaţi când vine vorba de pediculoză, cu toate acestea, 21% dintre cei chestionaţi afirmă că pediculoza este „o problemă de igienă personală”, în timp ce 23% spun că este „o afecţiune ruşinoasă” sau „o boală a copilăriei”. Părinţii chestionaţi în cadrul acestui studiu consideră că cel mai important lucru din perspectiva copilului lor este ca acesta „să nu fie marginalizat, jignit sau ridiculizat în niciun fel de către adulţi şi colegi”. Din perspectiva lor, cel mai important lucru este „să fie tratat repede, bine, cu un tratament eficient şi sigur, dovedit medical”.
Cu toate acestea, tratamentele tradiţionale, respectiv gazul, prevalează asupra tratamentelor medicale. Astfel, 64% dintre adulţi au folosit gazul versus 30% tratamentele medicale, iar 2 din 3 respondenţi nu cunosc niciun produs farmaceutic care tratează pediculoza.
Psihologul Cristiana Haica a confirmat într-un comunicat publicat de Omega Pharma România că stresul părinţilor produce efecte negative asupra copiilor. „Este clar că pediculoza generează un stres considerabil nu numai copiilor care au fost infestaţi, ci şi părinţilor. Ca în orice altă problemă, copiii învaţă cum să reacţioneze emoţional faţă de ea de la adulţi. Astfel, dacă văd repulsie, dezgust, teamă, frică sau disperare la adulţii din jurul lor, vor învaţă să reacţioneze asemănător. Reacţia adulţilor este condiţionată de propriile experienţe din copilărie faţă de această afecţiune şi de aceea este important să desfăşurăm campanii de educare şi informare, astfel încât părinţii şi copiii să ştie că există metode facile de prevenţie şi tratament.”