Atunci cand cresti un copil si te intalnesti cu un comportament care te pune pe ganduri trebuie sa tii cont si de faptul ca poate sa fie o problema trecatoare, normala la varsta respectiva. Copiii pot sa arate precum niste ingerasi, insa comportamentul lor adesea te poate speria.
Important este sa stii cum sa reactionezi si cum sa ajuti copilul fara sa iti pierzi cumpatul in acest proces. Mai jos va voi prezenta cele mai des intalnite probleme:
1-2 ani
- 68% dintre copiii de aceasta varsta ii lovesc pe cei din jur atunci cand nu le convine ceva sau pur si simplu vor atentie
- nu isi impart lucrurile. Acest comportament se va invata mai tarziu, atunci cand vor considera ca este mai interesant sa se joace impreuna cu alti copii
- preferinta pentru un anume fel de mancare. Daca este ceva hranitor si nu este vorba despre o perioada prea lunga ii poti oferi iar si iar aceeasi mancare, asa cum iti cere.
- timiditatea. Daca situatiile noi sociale il fac pe copilul tau sa se ascunda nu trebuie decat sa ai rabdare si sa il introduci in situatii noi cu cat mai multa blandete.
- fricile irationale. Fara niciun motiv poate sa ii fie frica de paianjeni, de apa, de spalat pe dinti, de intuneric. Toate acestea vor trece odaca cu procesul de maturizare. Nu se cere decat rabdare si intelegere.
- frica de separare. Pana spre doi ani jumatate poti observa cum copilul tau in loc sa castige mai multa independenta pare sa si-o piarda si pe cea pe care o avea. Nu se simte bine decat daca esti in permanenta langa el. Nu iti face griji, nu este un copil super rasfatat, doar are nevoie de toata disponibilitatea pe care o ai.
2-3 ani
- auz selectiv. La aceasta varsta copiii au o capacitate enorma de a auzi numai unele lucruri din ceea ce le spui. Nu te enerva, doar incearca sa fie o persoana autonoma.
- refuzul de a se imbraca. Tocmai cand te gandesti ca are varsta in care ar putea sa isi traga singur tricoul nu are rabdare sa stea locului nici macar o secunda, asa ca iti este si mai greu sa il imbraci. In plus, a inceput sa observe, asa ca are fel de fel de preferinte. Ceea ce, in principiu, este un lucru bun.
- refuzul de a merge pe langa tine. Cand mergi cu el pe strada se urca pe toate scarile pe care le vede, ori fuge ori ramane mult in urma? Este un comportament normal care tine de curiozitate. Pe cat posibil nu iti face planuri fixe sa ajungeti intr-un anumit loc la o anumita ora.
- lipsa de rabdare. La aceasta varsta este normala, niciun copil nu are rabdare. Asa ca nu te mira daca nu poate sta la o coada, daca nu te poate lasa sa vorbesti doua secunde la telefon. Toti vor sa le acorzi atentie numai lor, non stop. Creierul lor nu este suficient dezvoltat ca sa conceapa altceva.
- crize. Despre tantrumuri s-a vorbit mult. Ele sunt o modalitate prin care copilul se descarca atunci cand lumea devine mult prea coplesitoare pentru el. Vor trece, de la sine, atunci cand va invata noi modalitati de a-si exprima emotiile.
- vorbitul de unul singur. Pe masura ce abilitatile sale verbale se dezvolta copilul va vorbi din ce in ce mai mult cu el insusi. Este un mod perfect pentru a-si exersa limbajul.
3-4 ani
- preferarea unui parinte. Copiii isi schimba in timp preferintele fata de parinti. Si se poate intampla, fara niciun motiv exact sa refuze prezenta unui parinte. Inspre 5 ani asemenea atitudini vor disparea.
- frica de separare. Nu mai vrea sa te tina non stop de mana, insa ar vrea sa fie numai in preajma ta. Acesta este si momentul in care se face dificila acomodare cu gradinita si este necesara multa rabdare pentru a-l ajuta pe copil sa isi depaseasca spaimele.
- frica de noapte. Chiar daca pana acum nu a avut probleme, in aceasta perioada poate sa apara frica de noapte. Ii este firca de pat, de intuneric, de faptul de a adormi. Cel mai probabil a inceput sa aiba cosmaruri si ele au fost alimentate si de ceva ce a vazut in timpul zilei si imaginatia a transformat totul in ceva foarte infricosator. Poti ajuta copilul prin discutii si povesti.
- mancatul des. Copiii mananca mult mai des decat adultii si la aceasta varsta pot cere de mancare chiar si de 14 ori pe zi si de fiecare data sa ia cateva guri. Stomacul lor nu este suficient dezvoltat pentru a manca mai rar si mai mult, la fel ca adultii.
- anxietate fata de celalalt sex. Este varsta la care copiii incep sa observe diferentele de sex si aceste diferente ii pot speria. Este posibil sa vezi ca grupurile de joaca se formeaza in functie de sex.
4-5 ani
- negativismul. La aceasta varsta pot sa fie incapatanati, egoisti, sa nu asculte cand li se cere ceva. Pare chiar sa gaseasca placere in a face opusul a ceea ce ii ceri. Dar crizele de furie tind sa dispara pentru ca va deveni din ce in ce mai constient de ceilalti si ii va fi rusine sa se manifeste astfel in public.
- rivalitatea intre frati este ridicata. Este o varsta la care te poti astepta la multe certuri intre frati: nu au rabdare, sunt violenti si egoisti asa ca vor iesi in permanenta scantei.
- minciunile. Se poate intampla sa-l vezi des pe copilul tau ca nu spune adevarul. Uneori doar se lauda, alteori fatazeaza, dar sunt si cazuri in care vrea sa acopere o fapta pe care a facut-o. Inca nu intelege ce inseamna sa iti pierzi credibilitatea, oricat i-ai spune povestea cu Petrica si lupul.
- vorbitul urat. Ii va distra foarte tare sa vorbeasca urat. Ii vei auzi spunand lucruri precum 'Esti un caca' si sa li se para ca au fost foarte indrazneti si inteligenti. Dar este o faza care va trece rapid.
- puterea repetitiei. In jurul acestei varste va realiza ca poate obtine ceva ce i se refuza daca este insistent. Asa ca te poti trezi ca te intreaba acelasi lucru de 200 de ori pana cand ii vei face pe plac.
Foto: 123rf.com