Fiecare etapă a dezvoltării copilului este importantă în felul său și conține repere foarte valoroase. Cu toate acestea, copiii de 3 ani sunt la o vârstă unde au loc mari progrese. Asta pentru că maturizarea cognitivă și fizică pe care o dobândesc micuții în acest moment le permite să exploreze mai bine mediul și să-și perfecționeze abilitățile.
De asemenea, este important de menționat că prichindeii de trei ani se află într-o etapă de tranziție. Mulți copii încep să meargă la grădiniță la această vârstă, iar lumea lor socială se extinde dincolo de familie. Acest lucru le oferă o stimulare mai bogată și mai variată, precum și independență și autonomie.
Dezvoltarea fizică a copilului de trei ani
În general, copiii de trei ani au o greutate mai mare cu aproximativ 4,5 kg de la naștere. În plus, abdomenul proeminent și rotunjit pe care îl aveau când erau bebeluși, acum începe să se aplatizeze. Cei mai mulți dintre copii au deja la vârsta de 3 ani toti dinții de lapte crescuți.
► Citește și: Care este motivul pentru care copilul întreabă "de ce", atât de des?
Abilitățile motorii sunt în plină dezvoltare la această vârstă. În ceea ce privește abilitățile motorii brute, copiii pot acum să alerge, să se cațere și să sară fără sprijinul adulților. De asemenea, sunt capabili să alterneze picioarele atunci când urcă și coboară scările și pot participa la activități de joacă, cum ar fi pedalarea unei triciclete sau lovirea cu piciorul într-o minge.
De asemenea, abilitățile motorii fine sunt perfecționate, iar copilul de trei ani poate folosi tacâmurile, poate întoarce paginile unei cărți sau poate ține corect în mână un pix. În plus, datorită coordonării sale îmbunătățite, copilul este capabil să participe la două activități în același timp, de exemplu, să urce scările în timp ce cântă o melodie.
► Citește și: De ce sunt așa de importanți primii 3 ani de viață ai copilului pentru dezvoltarea lui?
Dezvoltarea mentală a copilului de trei ani
Pe plan psihologic și emoțional au loc evenimente importante care marchează dezvoltarea mentală a copilului de trei ani.
Despre ce este vorba?
Autoafirmare
Copilul de trei ani se află în mijlocul celebrei etape de furie. În realitate, acesta este un moment de dezvoltare în care copilul caută să-și afirme identitatea ca individ și tinde să se opună părinților, pentru a face acest lucru. Când nu reușește, micuțul poate experimenta frustrare pe care încă nu știe cum să o gestioneze, ceea ce ar putea duce la o criză de furie.
► Citește și: Dezvoltarea copilului - Ce știe copilul, la vârsta de 3 ani?
De asemenea, copilul de trei ani va cere o mai mare independență: va dori să se îmbrace singur, să meargă pe stradă fără să țină de mână un adult sau să-și pregătească singur micul dejun. El va deveni din ce în ce mai autonom și va avea nevoie din ce în ce mai puțin de ajutor din partea părinților.
Sociabilitatea și exprimarea emoțională
La această vârstă, copilul experimentează o gamă largă de emoții și adesea își exprimă afecțiunea în mod spontan. Anxietatea de separare începe să scadă și devine progresiv mai confortabil în prezența adulților și a copiilor necunoscuți. Abilitățile lui sociale se îmbunătățesc, în special cu copiii de la grădiniță.
Gândirea și raționamentul
Copilul tău de trei ani își știe deja numele și vârsta și se identifică ca băiat sau fată. El îi pot identifica și pe alții în acest sens. Micuțul poate memora numerele în ordine și pot recita literele alfabetului, deși acest lucru nu înseamnă întotdeauna că le pot recunoaște individual sau în cuvinte. De asemenea, este capabil să rezolve puzzle-uri simple. El devine mai atent și își pot îndrepta atenția în mod voluntar. În plus, abilitățile lui de memorie au crescut și este capabil să povestească evenimente din trecut și să-și amintească diferite concepte.
► Citește și: Ce este de făcut dacă micuțul tău de 3 ani nu vorbește încă
Antrenamentul la oliță
De la vârsta de doi ani, majoritatea copiilor încep procesul de antrenament la oliță. Prin urmare, în acest moment, este posibil ca micuțul tău să manifeste interes pentru folosirea oliței.
► Citește și: Dezvoltarea copilului de 2-3 ani. Semnalele de alarmă pentru părinți
Trebuie să reții că acesta este un proces gradual. Deși 75-80% dintre copii sunt pregătiți să renunțe la scutecel până la vârsta de trei ani, copilul tău poate avea nevoie de puțin mai mult timp și nu este nimic în neregulă cu acest lucru.