Sari la conținut

Diabetul zaharat la copilul mic

La aceasta varsta este vorba in mod esential de un diabet insulino-dependent, cu o crestere a incidentei intre 10 si 12 ani (un pic mai mult de 10 % dintre diabeturi survin inaintea varstei de 4 ani).

Este o maladie auto-imuna, caracterizata printr-o distrugere lenta a pancreasului endocrin de catre anticorpi dirijati contra celulelor ce secreta insulina.

La capatul mai multor ani, apar semnele clinice, cand nu mai perista mai mult de cateva celule functionale.

Agresiunile virale pot precipita atingerea pancreasului.

Riscul de a deveni diabetic este crescut atunci cand un membru al familiei are deja aceasta problema de sanatate (de la 7 la 10 % au forma familiala), cu prezenta genelor de tip HLA DR in 95 % dintre cazuri.

Diabetul este rar descoperit cu ocazia punerii in evidenta a unei hiperglicemii sau de prezenta glucozei in urina (glucozurie). Cel mai adesea, se instaleaza in cateva saptamani, marcat de o oboseala, slabire rapida, dureri abdominale si mai ales o poliurie (mictiuni abundente si frecvente) responsabila de o sete anormala.

Trebuie intotdeauna sa cautati un diabet zaharat la un copil care a invatat igiena nocturna si care se trezeste brusc noaptea sa bea si sa urineze. Nerecunoscut la acest stadiu, diabetul evolueaza rapid la o stare de deshidratare si probleme de constienta (coma diabetica),

Tratamentul este urgent in caz de coma (rehidratare si insulino-terapie). In absenta complicatiilor, tratamentul in repaus, cu injectii sub-cutanate cu insulina, are actiune rapida sau semi-lenta, deoarece exista mai multe scheme de administrare in raport cu mesele.

Copilul diabetic este supravegheat cu controlul repetat al glicemiei si al glucozuriei.

Punerea in aplicare a acestor tratamente este mai bine asigurat intr-un mediu spitalicesc, unde pe o perioada cuprinsa intre 8 si 15 zile, copilul si parintii sai invata bazele acestui tratament, modalitatile sale si supravegherea, pentru a putea urma apoi un tratament la domiciliu.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!