Atunci cand ai copii este aproape imposibil sa scapi de vizitele frecvente la farmacie. Mai jos este o scurta lista de definitii ale unor termeni medicali pe care ii vei intalni foarte des atat in discutiile cu doctorii, cat si cu farmacistii.
Adjuvant - Substanta care activeaza actiunea unui medicament.
Alopatie - Tratament medical constand in administrarea unor medicamente in doze care, la omul sanatos, ar declansa efecte contrare simptomelor caracteristice bolii care trebuie tratata (termen folosit in tratamentele homeopate).
Analgezic/ antalgic - medicament destinat anihilarii sau atenuarii durerii.
Antiacide - medicamente care combat aciditatea gastrica
Antibiotic - medicamente folosite pentru combaterea infectiilor bacteriene. Nu sunt recomandate pentru infectiile virale.
Antipiretice. Antipireticele sunt medicamente care scad febra prin scaderea temperaturii corpului. Medicamentele analgezice puternice au si actiune antipiretica.
Antihistaminic - Medicament care se foloseste impotriva alergiei.
Antiinflamator - Medicamente care reduc inflamatiile. O mare parte din medicamentele analgezice sunt si antiinflamatoare, ele atenuand durerea prin reducerea inflamatiei.
Antispastic - medicament sau supliment nutritiv utilizat in tratamentul sau combaterea contractiilor bruste si involuntare ale unui muschi sau grupe de muschi.
Antiseptic - medicament care combate infectiile microbiene
Antivirale - medicamente care combat infectiile si simptomele produse de virusi.
Diuretic - medicament care stimuleaza diureza, respectiv creste secretia de urina.
Doza zilnica recomandată - (DZR) reprezinta optimul unor substante, mai ales vitamine, minerale, lipide si glucide, necesare bunei functionari a organismului. Are valoare orientativa, reprezinta un etalon si se stabilestein functie de varsta, greutate si afectiune. Exista o DZR pentru fiecare substanta fie ca este medicament sau substanta nutritiva.
Excipient - substanta farmacologic inactiva fata de organism, in care sunt inglobate o serie de medicamente, substante active.
Expectorant - care provoaca fluidificarea si eliminarea prin tuse a mucusului sau a unor fluide din plamani sau din trahee
Imunostimulent - care ajuta sistemul imunitar.
Inflamatie - ansamblul reactiilor locale ale organismului ca urmare a unei agresiuni de origine diversa: bacteriana, virala, antigenica, chimica si fizica; poate fi acuta , subacuta si cronica
Micoza - Nume generic dat bolilor infectioase provocate de ciuperci microscopice.
Preparat galenic - preparat farmaceutic realizat in farmacie
Probiotice - Sunt bacterii vii care pot aduce beneficii gazdei. Sunt luate de obicei impreuna cu antibioticele, care distrug bacteriile intestinale benefice, ducand la probleme digestive.
Remisie - Perioada in evolutia unei boli caracterizata prin ameliorarea simtomelor si afectarii diferitelor organe
Suplimente nutritive - Produse al caror scop este sa completeze dieta normala, fiind surse concentrate de substante nutritive.
Substanta activa - substanta din medicament care provoaca reactii terapeutice in organism.
Tratament simptomatic - tratament care urmareste vindecarea unei boli prin inlaturarea simptomelor si nu a cauzelor care o provoaca.