Dinții de lapte sunt primii dinți care îi apar unui om și sunt la fel de importanți ca dinții permanenți. De obicei, după vârsta de 5 ani, copiii încep să-şi piardă dinţii de lapte. Orice afecțiune apărută la aceștia poate avea consecințe serioase asupra dinților definitivi și mușcăturii corecte. Cu alte cuvinte, pierderea timpurie a dinților de lapte poate face ca dinții permanenți să crească strâmbi.
Primii dințișori care apar sunt incisivii centrali inferiori (adică acei doi dinți de jos, situați la mijlocul mandibulei) și tot ei sunt și primii care cad, fiind înlocuiți de dinții permanenți.
Cum trebuie îngrijiți dinții de lapte ai copilului tău și care este ordinea lor atunci când erup, ne spune ASMA BATTAH, medic stomatolog cu competență în pedodonție.
Ordinea apariției dinților de lapte
Dinții de lapte apar într-o ordine bine stabilită.
Incisivii centrali inferiori sunt primii care apar între 6 și 10 luni. Acestia vor fi schimbați la 6-7 ani. Incisivii centrali inferiori sunt urmați de incisivii centrali superiori. Aceștia apar între 8 si 12 luni și vor fi schimbați la 6-7 ani.
Următorii dinți sunt incisivii laterali superiori, care apar între 9 și 13 luni și vor fi schimbați după 7-8 ani. Apoi, apar incisivii laterali inferiori, între 10 și 16 luni. Și ei se vor schimba la 7-8 ani.
Urmează primii molari în partea superioară (între 13 și 19 luni), primii molari în partea inferioară (14 și 18 luni), caninii superiori (între 16 și 22 de luni), caninii inferiori (între 17 și 23 de luni), molarii secunadri inferiori (între 23 și 31 de luni) și molarii secundari superiori (între 25 și 33 de luni).
Cum se îngrijesc dinții de lapte
Contrar miturilor, dinții de lapte trebuie îngrijiți la fel ca cei permanenți. Înainte să erupă, este important să masezi gingia copilului pentru ca dințișorii să iasă mai ușor. De la vârsta de 3 ani, copilul ar trebui să se spele singur pe dinți. Procedura trebuie să dureze cel puțin trei minute. Și dinții de lapte se pot caria, iar cariile evoluează mult mai repede la copii decât la adulți.
O igienă orală corectă le poate asigura celor mici o dezvoltare sănătoasă a danturii. Regulile pe care trebuie să le respecți ca părinte, în ceea ce privește igiena dinților celor mici, nu diferă foarte mult de cele ale igienei orale la adulți. Cel mai important de reținut este că periajul dentar trebuie realizat de cel puțin două ori pe zi, dimineața, după prima masă a zilei, și seara, înainte de culcare. În cazul în care este posibil, este recomandat ca periajul dinților de lapte să fie realizat chiar după fiecare masă sau gustare. De asemenea, pentru a reduce riscul apariției și evoluției cariilor dentare, este recomandat să fie redus și numărul gustărilor dulci. Medicii pedodonți recomandă o singură gustare dulce pe zi, iar după consumul acesteia să se realizeze periajul dinților.
Pentru a te asigura că igiena orală a celui mic este corect realizată, se recomandă supravegherea în timpul periajului dentar. Chiar dacă își dorește să se spele pe dinți singur, este important să acorzi atenție maximă acestui proces, pentru a verifica mai ales dacă cel mic realizează corect mișcările de curățare a dințișorilor. În funcție de vârsta copilului, sunt recomandate periuțe de dinți cu mărimi potrivite dimensiunii cavității orale și cu mânere adaptate pentru cei mici. De asemenea, există paste de dinți speciale pentru copii, cu diferite arome care le pot transforma experiența periajului dentar într-o adevărată plăcere.
Când pot veni cu cel mic la medicul stomatolog?
Încă de la apariția primului dinte, deoarece astfel poți preveni din timp afecțiunile stomatologice. „Prima vizită în cabinet trebuie să fie în jurul vârstei de 1 an și jumătate – 2 ani sau chiar mai devreme, înainte să apară dureri sau necesitatea unor manopere stomatologice laborioase. Întâlnirea cu medicul pedodont face parte din etapele importante pe care copilul le are de parcurs la început de drum și care își pun amprenta în creșterea și dezvoltarea sa ca viitor adult cu o dantură sănătoasă.”, explică Asma Battah, medic stomatolog cu competență în pedodonție.
În cadrul primei consultații, copilul va face cunoștință atât cu medicul stomatolog, cât și cu instrumentele prezente în cabinetul dentar. Cu cât această primă vizită la dentist este mai plăcută, cu atât copilul își va dori să se reîntoarcă pe scaunul stomatologic, iar vizitele vor reprezenta pentru el experiențe pline de zâmbete.