NU este ușor să ai doi anișori și să auzi permanent NU: NU ai voie să atingi asta, NU ai voie să te joci cu asta, NU ai voie să mănânci mâncarea asta, NU ai voie să spui asta... Pe de altă parte, deși părinții impun aceste limite pentru siguranța copilului și pentru că își doresc ca cel mic să crească disciplinat, NU-urile permanente și fără o explicație rațională nu doar că pot crea frustrare copilului (care se traduce în tantrumuri), ci îi pot pune piedici în drumul devenirii unui adult independent.
Iată care ar fi calea de mijloc și cum îți poți disciplina copilul, alegând să îi impui doar limitele într-adevăr necesare, fără să te folosești atât de frecvent de negații inutile. Dimpotrivă: vei avea voie să spui mai multe DA-uri decât ai crede:
În primul rând, învață să spui DA – Te-ai întrebat vreodată de câte ori pe zi îți limitezi copilul? De câte ori îi interzici să facă anumite lucruri, doar pentru că tu crezi că sunt nepotrivite, că nu aduc niciun beneficiu în creșterea lui sau că sunt neconforme cu standardele sociale? De ce să îi spui NU copilului care insistă să iasă afară în pijamale? Dacă este prea frig pentru ele, îi poți explica motivul. Dacă singurul motiv pentru care îi spui NU este că va râde lumea de el, atunci poate ar trebui să arunci o privire asupra propriei tale persoane. Învață să spui NU doar dacă este cu adevărat necesar: NU, NU ai voie să pui mâna pe ochiul aragazului cât e aprins, NU, NU ai voie să bagi degetele în priză, NU, NU ai voie să treci strada fără să mă ții de mână. Pentru că dacă impui limite pe care le vei schimba odată ce copilul va începe să plângăm atunci limita aceea nu a fost bine setată de la început. Așadar, pune pe hârtie câte NU-uri i-ai spus copilului într-o zi întreagă și, dacă la numărătoarea de seară constați că sunt mult mai multe decât DA-uri, atunci trebuie să schimbi ceva la strategia ta. O altfel de abordare ar putea fi să îi dai micuțului o altă opțiune, în locul celei pe care o interzici. Spre exemplu, dacă micuțul ia un obiect de sticlă în mână și vrea să îl arunce pe jos, în loc să îi spui NU, NU ai voie, DA, e amuzant să arunci lucrurile pe jos. Haide să găsim ceva ce poate fi trântit fără probleme. Spunând DA cât mai des copilului, îi transmitem că limitele pe care noi le impunem au în vedere doar propriul lor interes.
► Citește și „De câte ori trebuie să îţi mai spun?” Cele mai frecvente motive pentru care copilul nu ne ascultă
Oferă-i opțiuni (limitate) – Să îți lași copilul să aleagă dintre două sau mai multe opțiuni se poate dovedi o strategie destul de bună de disciplinare. Atunci când îl pui în fața unor decizii simple, cum ar fi alegerea tricoului roșu sau albastru, îl faci să simtă că puterea este în mâinile sale.
Pe de altă parte, atunci când copilului i se oferă prea multă libertate, se poate obține întocmai efectul contrar: copilul va deveni stresat și nesigur. Dacă este pus în fața întregului dulap cu haine, se va uita de două-trei ori prin ele, până ce va începe să plângă, simțindu-se incapabil să găsească cea mai bună opțiune.
Deși copiii nu sunt capabili și nici Nnuîși doresc să ia singuri decizii, este important să îi ajutăm să creadă că răspunsul final se află la ei, după ce noi cernem celelalte opțiuni. În acest mod, ei se vor simți protejați în drumul spre dobândirea aptitudinilor necesare pentru a lua decizii corecte și pentru a rezolva problemele întâmpinate.
Fii consisent – Așa cum spuneam la primul punct, este foarte important ca atunci când spune NU, NU să rămână. Iar pentru ca această strategie să aibă rezultate benefice în educarea copilului, este important modul în care alegem să setăm limitele. Spunem NU pentru că într-adevăr NU există altă cale sau spunem NU doar pt că suntem stresați, obosiți și credem că așa este mai bine, fără să avem o explicație rațională? Odată setată o limită și comunică copilului, nu mai este cale de întoarece. Se va supăra copilul? Va plânge? Va da din picioare? Probabil că da, cu toții ne supărăm când nu ni se împlinesc dorințele. Dar nu avem voie sub nicio formă să renunțăm la regulă, pentru că astfel copilul va vedea că ne poate manipula. Mai mult, dacă nu suntem siguri că limita trebuie într-adevăr impusă, copilul ne va percepe confuzi, își va pierde încrederea în capacitatea noastră de a lua decizii și va trece mult mai ușor peste limitele impuse de noi, pe viitor.
Joacă-te cu el și fii prezent – În mod siguri vor fi momente în care va trebui să te afișezi cu figura Mami are treabă acum, dă-i puțin spațiu, dar nu trebuie să uităm că, cu cât aducem mai multă bucurie copilului, cu atât mai aproape va fi de noi și ne va asculta, în momentele în care vom impune limitele necesare. Copiii au nevoie să se simtă iubiți, au nevoie să primească atenție și apreciere. Iar copiii, mai ales la vârsta aceasta, au nevoie să se joace. Fii parte din lumea, împlinește-i cât mai multe nevoi și el ți le va întoarce înzecit. Sunt atât de multe moduri în care vă puteți juca în mod folositor pentru ambele părți: de ce să nu îi dai broccoli cântând un cântecel despre minunata legumă?
De ce să nu îl iei în brațe în poziția de avion, de la locul de joacă până la mașină, având în vedere că a mai plăcut să zbori, decât să mergi...? Are chef de sărit în pat? Ce ar fi să pui două perne pe jos și să sari și tu odată cu el? Pentru orice există o soluție! Trebuie doar să ai răbdarea necesară să o găsești...
Sursa foto: Free pik