Invitat într-o emisiune de radio, medicul pediatru Mihai Craiu și-a exprimat punctul de vedere cu privire la isteria creată cu noul virus.
„Cifrele arată în felul următor – Avem un articol publicat in JAMA chiar zilele acestea de catre Centrul Chinez de Control al Bolilor care face o analiză extensivă a primelor 70.000 de cazuri documentate în China. Cifrele, în perspectiva unui pediatru, sunt foarte optimiste. Sub 1% dintre acești pacienți sunt copii până în 10 ani și 1% și un pic între 10 și 18 ani. Deci, practic, copii nu există în această ecuație și e de spus că niciun copil între 0 și 10 ani nu a murit”, a spus el.
Virusul în sine provoacă simptome foarte similare cu cele ale gripei sau răcelii obișnuite. Aceste simptome includ febră, tuse, dureri în gât, respirație, dureri ale corpului și vărsături sau diaree.
În aceeași zi, la aceeași discuție a fost abordată și problematica folosirii măștilor de către persoanele care frecventează locurile aglomerate, având în vedere că astfel de măști se găsesc din ce în ce mai greu atât în farmacii, cât și în mediul online, însă dr. Mihai Craiu spune că: “Masca în sine a fost inventată pentru ca un medic/ un chirurg să nu contamineze plaga operatorie, deci ea e destinată să nu împrăștiem viruși sau alți patogeni. Există măști destinate controlului potențialilor patogeni și sunt măști care trebuie să fie atașate pe față, evident trebuie să acopere și nasul. Ele au rol foarte mare pentru personalul sanitar, nu sunt destinate publicului larg care se plimbă la mall sau în alte spații închise. Dacă luăm medicamente care ne plasează la risc, mai bine stăm acasă decât să purtăm aiurea o mască pentru că nu ne face bine la nimic, decât la sănătatea emoțională.”
Citește și: Ce este coronavirus și cum ne putem proteja copiii?
Tot el a mai spus că: „Trebuie să înțelegem că ne confruntăm cu o infecție serioasă pentru că se răspândește repede, ceea ce este diferit de SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) de acum 20 de ani, este faptul că boala la începutul ei e mai puțin dramatică și nu te ține în casă, adică mental nu ești bolnav și ai tendința să te plimbi peste tot. Nefiind severă de la început, ai tendința să nu anunți și să nu te izolezi și de aceea s-a răspândit mai ușor. Are o contagiozitate similară sau chiar mai mare decât a gripei sau a pojarului și este de spus că, în momentul acesta, nu trebuie să facem în România o panică, nici să luăm în derizoriu, pentru că există într-adevăr o mulțime de persoane care nu au evoluat bine.”
Ce ar putea să mai funcționeze?
“Să îi învățăm eticheta tusei (cu tușitul în cot sau în șervețel/batistă de unică folosință) și să se spele corect pe mâini, după ce ating suprafețele comune – clanțe, balustrade, obiecte de la locul de joacă, din parc, etc.”, adaugă el.