Având în vedere pandemia de COVID-19 și incertitudinea în ceea ce privește funcționarea școlilor și grădinițelor, Dr. Mihai Craiu a vorbit pe contul său de Facebook despre situația cu care se confruntă învățământul românesc comparativ cu cel din străinătate.
Medicul pediatru a precizat: “Dincolo de titlu... Dacă veți avea curiozitatea să citiți articolul în întregime, veți găsi o afirmație foarte interesantă privind decizia autorităților din Austria. În pofida inchiderii totale a activitaților obișnuite (lock-down) pentru toată lumea, în Austria vor rămâne deschise școlile și grădinițele. Părinții sunt sfătuiți (dacă pot și au cu cine să rezolve supravegherea) să țină acasă copiii, dar școlile și grădinițele nu se închid total nici în acest teribil scenariu...
Ce trebuie să înțelegem de aici?
Că autoritățile competente au recunoscut rolul copiilor în transmiterea comunitară DAR consideră că acest rol este mult mai mic decât al adulților.
Și mai înseamnă ceva... Copiii fac forme ușoare de maladie COVID-19 dacă nu au comorbidități. Doar 1,7-4% din cei 6,8 milioane de copii infectați cu SARS-CoV-2 în SUA au ajuns în spital, conform raportărilor teritoriale. Excepțional de rar apare nevoia de spitalizare în ATI ca urmare a unor forme severe de boală, cum ar fi MIS-C/PIMS - sunt doar 81 cazuri la 100.000 copii infectați, în datele din SUA - iar majoritatea nu sunt fenotipuri caucaziene (adică sunt copii afro-americani, de origine asiatică sau mixtă). Notă suplimentară - în Austria se utilizează demult, în școli și grădinițe, testele de detecție rapidă.”