Problemele legate de relatii nu au varsta. De aceea sa nu te miri daca piticotul tau, la o varsta la care de abia reuseste sa vorbeasca, plange de mama focului fiindca un alt copil nu vrea sa fie prietenul sau.
O astfel de situatie te pune intotdeauna in dificultate, nu ai cum sa obligi pe nimeni sa te placa, asta stim cu totii. Cum putem proceda ca sa ne ajutam copiii?
1. Pune intrebari si asculta
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa nu sari la concluzii folosindu-te de experiente din propria ta copilarie. Ti-ai incarca propriul copil cu un bagaj emotional de care nu are nevoie. Incearca sa afli cat mai multe despre situatie - ce anume s-a intamplat cu adevarat. Este posibil, mai ales la aceasta varsta, sa apara probleme din cauza greutatii intampinate de ambii copii in a comunica. Nu stiu suficiente cuvinte pentru nuante sau pur si simplu folosesc cuvintele in mod gresit.
2. Nu toata lumea trebuie sa fie prieten cu toata lumea
Copilul tau se simte respins si asta ii da un sentiment de tristete. Este normal si nu ar trebui sa-l faci sa se simta prost fiindca reactioneaza in acest fel. In acelasi timp insa trebuie si sa-i explici ca nu toata lumea este prieten cu toata lumea. Si asta este un lucru bun, este in regula ca se intampla asa. In acest fel ai mai mult timp sa-l acorzi oamenilor care sunt cu adevarat importanti pentru tine.
3. Prietenii nu se cauta numai la gradinita / scoala
Desi petrec mult timp acolo, printre copii, nu este obligatoriu ca prietenii cei mai apropiati sa fie cei de la gradinita / scoala. Pot fi prieteni copii care locuiesc in vecinatate, cei cu care imparte locurile de joaca cele mai frecventate sau cei pe care ii intalneste la cursuri din afara programei. Si iti poti ajuta copilul introducandu-l in cat mai multe colectivitati.
4. Lucrurile pot fi mai putin tragice decat iti inchipui
Copiii nu relationeaza la fel ca noi. Ei se cearta enorm de des si se impaca la fel de repede. Ceea ce pentru tine, ca adult, ar fi de neacceptat, pentru ei este un mod de viata. Relatiile turbulente par sa fie specialitatea copiilor. La fel si propozitiile definitive, care raman astfel pentru 5 minute: "Nu voi mai fi prietenul tau niciodata!"
5. Vorbeste cu profesorii
Ei isi petrec mult timp cu copiii, ii observa cum actioneaza in colectivitate. Poti discuta cu ei despre ce te ingrijoreaza si sa le ceri sfaturi. Anii de experienta isi pun amprenta si poti afla cateva lucruri foarte utile.
6. Urmareste-ti copilul atunci cand interactioneaza cu altii
Una este ceea ce spun ei si alta ce se intampla cu adevarat. Daca este posibil stai cateva zile in clasa cu copilul tau sa vezi cum se comporta. Daca nu, urmareste-l atunci cand este cu tine, in alte colectivitati. Este posibil sa se planga ca nimeni nu vrea sa fie prietenul sau si in acelasi timp sa il vezi cum bruscheaza alti copii.
7. Joaca pe roluri
Probabil ca ai realizat deja ca este adesea inutil sa le expui copiilor o teorie. Mult mai simplu este sa ii faci sa inteleaga ceva prin joaca. Asa ca apeleaza la jocul pe roluri ca sa transmiti ceea ce ai de spus. Uneori o simpla intrebare - de ce te porti urat cu mine? - rezolva totul, insa copilul trebuie sa invete sa o puna.