Sari la conținut

E mai bine să dai copilul la școală înaintea împlinirii vârstei de 6 ani sau e mai bine să mai așteptăm? Ce spun educatorii și psihologii

Decizia de a înscrie copilul la școală înainte de a împlini 6 ani este una dificilă pentru mulți părinți. Unii se întreabă dacă micuțul lor este pregătit emoțional, cognitiv și social pentru a face față cerințelor școlare, în timp ce alții se tem că o amânare i-ar putea afecta evoluția academică. Ce spun, însă, specialiștii despre acest subiect?

Ce spune legislația?


În România, copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august pot fi înscriși automat în clasa pregătitoare. Totuși, și cei care împlinesc 6 ani între 1 septembrie și 31 decembrie pot fi înscriși, dar numai după o evaluare psihosomatică realizată de specialiști. Această evaluare urmărește dezvoltarea copilului pe mai multe planuri și are scopul de a determina dacă este pregătit pentru școală.

Argumentele educatorilor


Educatorii subliniază faptul că fiecare copil este diferit și că nu vârsta cronologică este factorul decisiv, ci gradul de maturitate al copilului. Aceștia consideră că un copil pregătit pentru școală ar trebui să aibă dezvoltate anumite abilități, precum:

  • Capacitatea de a sta concentrat pe o sarcină pentru cel puțin 15-20 de minute;
  • Abilități de comunicare și interacțiune cu ceilalți copii;
  • Capacitatea de a-și gestiona emoțiile și frustrarea;
  • Dezvoltarea unei motricități fine suficient de bune pentru a ține corect creionul și a scrie.

Dacă un copil nu îndeplinește aceste criterii, educatorii recomandă ca părinții să ia în calcul amânarea începerii școlii și să-i ofere copilului mai mult timp pentru a se dezvolta armonios.

Ce spun psihologii?

Psihologii sunt de părere că pregătirea emoțională și socială a copilului este la fel de importantă ca pregătirea academică. Un copil care începe școala fără a fi pregătit emoțional poate dezvolta anxietate, stres și o stimă de sine scăzută, ceea ce îi poate afecta întreaga experiență școlară.

Printre semnele că un copil ar putea avea nevoie de mai mult timp înainte de a începe școala se numără:

  • Dificultatea de a petrece timp fără părinți;
  • Probleme în gestionarea emoțiilor puternice (frustrare, supărare, teamă);
  • Lipsa interesului pentru activități de grup sau pentru învățare organizată;
  • Dificultăți în respectarea regulilor și a instrucțiunilor simple.

Psihologii recomandă părinților să nu se grăbească și să ia în considerare temperamentul și ritmul natural de dezvoltare al copilului lor. Uneori, un an în plus de grădiniță poate fi benefic pentru ca cel mic să fie mai bine pregătit pentru cerințele școlii.

Ce trebuie să ia în considerare părinții?


Decizia de a începe școala mai devreme sau mai târziu ar trebui să fie una informată și adaptată nevoilor fiecărui copil. Părinții pot lua în calcul următoarele aspecte:

  • Opinia educatorilor și a psihologilor care au interacționat cu copilul;
  • Gradul de independență și autonomie al copilului;
  • Interesul copilului pentru învățare și pentru activitățile școlare;
  • Reacțiile sale în situații noi și capacitatea de adaptare la schimbări.

Dacă există îndoieli, este recomandat să se efectueze evaluarea psihosomatică și să se discute cu specialiștii pentru a lua cea mai bună decizie pentru viitorul copilului.

Citește și Cum să te asiguri că micuțul tău este pregătit emoțional pentru începerea școlii

În concluzice, nu există o regulă general valabilă pentru toți copiii. Unii sunt pregătiți să înceapă școala la 5 ani și jumătate, în timp ce alții beneficiază mai mult dacă mai rămân un an la grădiniță. Cea mai bună decizie este cea care ține cont de ritmul de dezvoltare al copilului, de nevoile sale emoționale și cognitive, și de recomandările specialiștilor. Părinții trebuie să fie atenți la semnalele pe care le oferă copilul lor și să ia decizia care îi va asigura un start școlar armonios și echilibrat.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!


    ego.ro

    caloria.ro

    zooland.ro