Sari la conținut

E pregatit pentru gradinita?

Incepem sa ne pregatim pentru gradinita. Primul pas este acela de a evalua si stabili cu certitudine daca cel mic este apt sa faca fata mediului nou, provocarilor si cerintelor care se asteapta de le el.

Multi parinti folosesc ca unic criteriu varsta sau nevoia de a asigura copilului supravegherea in absenta lor, dar exista mai multi factori care trebuie luati in calcul inainte de a lua o decizie in acest sens.
 
Gradinita confera copiilor impulsul stimulativ corect pentru a se dezvolta si a invata sa se integreze intr-un grup social, insa fiecare prichindel are propriul sau ritm de crestere si adaptare. Pe de alta parte colectivitatea inseamna o povocare si un excelent stimul general pentru dezvoltarea copilului. Exista cativa factori care trebuie luati in seama inainate de a decide daca copilul tau, in varsta de 3-4 ani, este sau nu apt pentru a merge la gradinita.


 
Factorul intelectual este esential. Exista cateva aptitudini absolut necesare pe care micutul tau trebuie sa le detina: cunoasterea formelor, numaratul pana la 10, identificarea culorilor principale si recunoasterea catorva litere din alfabet. Este recomandabil sa iti pregatesti copilul din punct de vedere intelectual si logic pentru activitatile la care va lua parte, intrucat educatoarele vor evalua felul in care micutul tau reuseste sa tina pasul cu ceilalti colegi din grupa.
 
Disciplina. Copilul este pregatit pentru gradinita daca isi poate controla comportamentul si stie sa asculte indicatiile indrumatorilor. Aici intra si capacitatea de a participa la sarcini de grup, eventual imbracatul fara ajutor si folosirea corecta a linguritei, lingurei sau capacitatea de a manca singur pachetelul de acasa.
 
Dorinta de a invata si curiozitatea. Cel putin la fel de important este sa iei in considerare setea de cunoastere a copilului tau, adica in ce masura este el curios sa afle lucruri noi, despre toate cele care sunt in jurul sau. Capacitatea sa intelectuala si logica se dezvolta odata cu realizarea conexiunilor explicabile intre fenomene si lucruri. Un indicator bun este capacitatea copilului de a pune intrebari. Nu judeca logica intrebarilor, ci faptul ca este curios sa afle!
 
Sociabilitatea este al doilea element esential. Avand in vedere faptul ca gradinita pune un accent major pe sociabilitate, copilul tau trebuie sa fie pregatit pentru a interactiona cu alti copii din institutie. Puiul tau are nevoie de o disponibilitate emotionala pentru a evita experiente marcante si trebuie sa fie capabil de a accepta autoritatea unor figuri noi, din afara familiei sale.
 
Indemanarea. Abilitatile ce vizeaza indemanare sunt de asemenea importante, dar nu sunt esentiale. Oricum acestea se dezvolta mult ajutate de colectivitate, prin imitare. Copilul trebuie sa poata folosi un creion, sa faca un desen, oricare, sa aiba rabdarea de a duce o activitate simpla pana la capat.
 
Pregatirea pentru gradinita implica si o adaptare psihica a copilului pentru noua etapa din viata lui. Ceea ce trebuie sa stie orice parinte este ca procesul nu este usor, iar problemele si dificultatile nu se rezolva peste noapte. Rabdarea si perseverenta blanda a parintilor sunt esentiale pentru ca indiferent cat este de redus nivelul, gradinita este o pregatire serioasa pentru scoala.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!