Copiii se nasc cu anumite abilitati, dar mintea lor este modelata si de parinti, acestia ajutandu-i sa-si imbunatateasca daca pot capacitatile mintale. Fie ca este vorba de cuvinte incrucisate, ghicitori, criptograme sau sah, aceste jocuri ii vor dezvolta copilului abilitatile mintale si il vor ajuta pe viitor sa ia decizii mai usor, sa accepte provocari si sa iasa din situatii dificile.
Dialogurile cu partinti, activitatile impreuna cu acestia au darul de a stimula s dezvolta inteligenta copilului. Interactiunea cu cei din jur, comunicarea verbala si non verbala sunt tehnici simple care stimuleaza copilul in perioadele de crestere.
Exista si cateva metode in plus.
Muzica. Desi sunt dovezi clare ca inteligenta este mostenita genetic, exista anumite activitati care o cresc si fac bine mintii. Una dintre acestea este muzica. Fie ca invata sa asculte muzica, fie ca exerseaza sa cate la un instrument.
Inteligenta copilului este in mana parintilor
Alaptatul la san. Laptele de mama este foarte bun pentru creier. Previne si infectiile si reprezinta complexul nutritiv perfect pentru bebelusi. In plus, cercetarile au aratat ca ii face mai inteligenti si mai sanatosi. Ce care primesc acest deliciu timp de 9 luni vor deveni adulti cu mai multe sanse de a avea un intelect ridicat.
Sportul. Studiile de la Universitatea din Illinois arata ca exista o legatura stransa intre practicarea cu succes a unui sport si rezultatele intelectuale bune. 81% dintre femeile din mediul de afaceri au facut sport in adolescenta.
Inteligenta se mosteneste, dar in mica masura
Jocurile video. Da! Oricat ar parea de ciudat, acestea fac bine. Atunci cand sunt alese cu grija pot dezvolta abilitatile copiilor. Le cultiva atentia distributiva, maresc viteza de reactie si puterea de concentrare.
Fara junk-food. Incearca sa le dai celor mici cat mai putin zahar, grasimi trans si mancare nesanatoasa, caci acestea pot sa ingreuneze dezvoltarea intelectului. Copiii au nevoie de mult fier, pentru tesutul cerebral, si de multe vitamine si nutrienti, pentru prevenirea infectiilor si un sistem imunitar puternic.
Cititul si scrisul de mana. In zilele noastre, din pacate, copiii citesc din ce in ce mai putin. Obisnuinta de a citi ajuta la construirea memoriei, a imaginatiei si a vocabularului. Cititul cartilor este o conditie a inteligentei. La fel si scrisul de mana, care ajuta dezvoltarea intelectuala.
Increderea n sine. In special in adolescenta, copiii pot sa aiba probleme cu respectul de sine. Parintii trebuie sa aiba grija ca acestora sa nu le scada increderea in fortele proprii, sa-i ajute sa-si vada punctele forte.
Masa de dimineata. Inca din 1970 studiile au aratat ca prin consumarea unui mic dejun hranitor, in fiecare dimineata, creste puterea de concentrare, memoria si aptitudinile de invatare. Daca cei mici nu mananca dimineata sunt mai iritabili, lipsiti de energie si mai predispusi catre a dori mancare nesanatoasa, precum cea de fast-food sau dulciuri.
Foto: 123rf.com