Sari la conținut

Despre valoarea banilor, pe înțelesul celor mici

Educaţia financiară nu există în şcolile noastre. Dar nu numai în şcoli lipseşte, ci şi în familie. Ceea ce ne face să luăm decizii foarte proaste în privinţa bugetului nostru şi să simţim că nu ne ajung banii pentru ceea ce ne dorim, deşi alţii se descurcă foarte bine şi cu un buget mai mic.

Cum îi putem educa financiar pe copii? Şi ce înseamnă asta?

Să vorbim despre bani

Discuţiile despre bani nu trebuiesc ocolite. Să discutăm despre cât costă lucrurile, despre cum am decis să împărţim banii pe care îi avem. Cu cât eşti mai expus la astfel de informaţii, cu atât responsabilitatea ta financiară creşte mai mult. 

De exemplu, dacă nu îi cumpărăm copilului ceva ce ne cere trebuie să explicăm de ce o facem. Să nu fie un simplu refuz. Trebuie să vorbim despre suma respectivă şi de ce ni se pare ea prea mare. La fel, dacă alegem să cumpărăm ceva, atunci trebuie să spunem de ce ni se pare preţul rezonabil, sau de ce credem că avem nevoie de lucru respectiv.

Drept de decizie

Copiii ar trebui să aibă şi ei, la rândul lor, un drept de decizie în privinţa banilor. De exemplu, le poţi spune care este suma disponibilă şi să aleagă singuri în ce fel se cheltuie – vor la munte sau să îşi cumpere o jucărie şi să stea toată ziua în parc? Discută cu ei variante, expune-le preţuri, ca să se obişnuiască cu acest mod de gândire.

Le poţi da un drept de decizie şi atunci când faceţi cumpărături – aveţi o sumă de cheltuit şi o listă de lucruri pe care aţi vrea să le luaţi. Discutaţi variantele.

►Citește și Cum îi înveți pe copii valoarea banilor? 6 sfaturi de la o mamă milionară

În funcţie de vârstă

Nu te poţi aştepta că educaţia financiară să se facă imediat. Şi ea înaintează cu paşi mărunţi, în ani de zile.

Nu ştii de unde să începi? Există două puncte de pornire clasice – să îl înveţi ce este o puşculiţă, de ce este importantă economisirea, ce oportunităţi îţi aduce. Al doilea punct este să îl înveţi pe copil să facă distincţia dintre nevoie şi dorinţa. Când le ve rezolva pe acestea două va fi deja matur, se va duce la casa lui, să aplice sau nu ce l-ai învăţat.

Banii de buzunar

La un moment dat se va pune problema acestor bani. Mulţi părinţi îi leagă cumva de cât de mult s-au dovedit de ajutor copiii în jurul casei. Această alegere este controversată, întrucât nici pe tine nu te plăteşte nimeni ca să faci curat. Pe de altă parte este foarte bine să aibă o sumă de bani, ca să înveţe cum să o gestioneze, ca să aibă de unde să economisească. Aşa că nu strica din când în când să mai răsplătiţi vreun ajutor deosebit în mod financiar!

Şi, desigur, nu uita că tu eşti un exemplu pentru copiii tăi şi în această privinţă. Chiar şi atunci când nu vrei. Dacă îi spui copilului – luăm această jucărie, însă să nu-i spui lui tata cât a costat, atunci nu eşti un exemplu prea bun. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!