Sari la conținut

Cum alegi cea mai buna gradinita pentru copilul tau?

In aceasta perioada a anului, foarte multi parinti sunt in cautarea unei gradinite pentru inscrierea copilului. In Romania, sectorul de ingrijire si educatie a copilului este inca in stadiu de dezvoltare si parintii nu au un numar la fel de mare de optiuni, precum in alte tari europene (incluzand aici bone calificate, insotitori pentru copii, grupuri de joaca pentru bebelusi, gradinite independente sau afiliate unei scoli). In ultimii ani, numarul gradinitelor private din Bucuresti a crescut, iar acest curent se dezvolta, in prezent, si in alte orase mari ale tarii.
 
Cu toate acestea, cantitatea nu trebuie confundata, in acest caz, cu aspectul calitativ, iar parintii trebuie sa verifice atent care este cea mai buna optiune pentru copilul lui. Inceperea gradinitei reprezinta un moment important in viata unui copil, fiind locul in care va sta chiar si 10 ore pe zi. Astfel incat, este important sa va asigurati ca alegeti un mediu in care copilul dumneavoastra se simte sigur, este fericit si stimulat. Mai jos sunt cateva intrebari care va vor ajuta sa luati cea mai buna decizie.
 
In  ziua in care veti vizita gradinita, este important sa fiti atenti la cat mai multe aspecte, inca din momentul in care ajungeti in gradinita. Cat de sigur era accesul in cladire? A fost prezent un membru al echipei sa verifice cine sunteti? Ati fost intampinat calduros de aceasta persona? Va asteptau? V-ati simtit bineveniti?
 
 
I: Care era atmosfera?
 
R: Cladirea ar trebui sa “zumzaie” de veselie si activitate. Copiii ar trebui sa fie activi si nu sa stea nemiscati, ca si cum ar astepta sa se intample ceva, dar nici sa fie lasati sa se joace dupa voia lor, nesupravegheati, acest lucru fiind periculos pentru cei mici. Fiti atenti daca personalul este implicat in ceea ce fac copiii. Copiii ar trebui sa fie organizati in grupuri mici. Luati-va timp sa intelegeti cum este organizata gradinita si sa vizitati si alte grupe, nu doar grupa in care ar trebui sa fie inscris copilul dumneavoastra, pentru a avea o imagine completa: cum isi petrec ziua copiii mai mici, dar si mai mari decat copilul dumneavoastra. Ati sesizat cum si daca educatorii si copiii interactioneaza? Exista contact vizual constant intre personal si copii? Personalul zambeste frecvent copiilor?
 
 
I: Cum era personalul?
 
R: Educatorii discutau unii cu ceilalti sau cu cei mici? E important sa cautati educatori carora le plac copii, in mod sincer. Personalul trebuie sa fie imbracat comod, dar sa nu fie neingrijiti. Ar trebui sa fie prietenosi cand va intampina, insa fara a exagera – educatorul ar trebui sa fie mai concentrat pe a-l face pe copil sa se simta confortabil. Este important sa aflati de la reprezentantii gradinitei care sunt asteptarile in ceea ce ii priveste pe educatori, daca acestora le sunt oferite training-uri precum si care sunt calificarile educatorilor si ce experienta au acestia, pentru a-i sprijini in a raspunde optim nevoilor grupei de varsta in cadrul careia lucreaza. In gradinitele private, copii ar trebui sa beneficize de un suport sporit, spre deosebire de sistemul de stat. De exemplu, in Marea Britanie, in grupele de copii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani ar trebui sa fie alocat 1 adult la 4 copii, pentru grupele de varsta 3-5 ani, 1 adult la 6-8 copii. 
De asemenea, stabilitatea personalului reprezinta un factor important, asupra caruia trebuie sa obtineti mai multe informatii. 
 
 
I: Sunt importante facilitatile spatiului de joaca?
 
R: Da, facilitatile sunt foarte importante. Lucrarile copiilor trebuie sa fie expuse iar camerele trebuie sa fie luminate si aerisite. Fiecarea camera ar trebui sa aiba zone bine organizate (coltul de stiinta, coltul de lectura, coltul de construit etc). Copiii din grupele de varsta mai mici nu ar trebui sa faca toti acelasi lucru, in acelasi timp: cei mici ar trebui sa se joace in zone diferite, in grupuri mici, cu suportul educatorilor. Verificati daca sunt materiale si facilitati pentru:
Picture, desen, lipit
Joc imaginar
Sesiuni de lectura 
Activitati pentru construit, aluat pentru modelat, plastilina
Jocuri si Puzzle
Dans si miscare pe muzica
Cantat
 
Jucariile si cartile ar trebui sa fie aranjate intr-un mod atractiv, la nivelul copilului; astfel, cei mici pot alege cu ce isi doresc sa se joace (nu sa depinde de ceea ce educatorul ar putea alege pentru el), invatand totodata sa aiba grija de materiale, sa le aseze la locul lor cand termina etc.
 
Copiii cu varsta cuprinse intre 1 si 3 ani au anumite nevoi specifice, motiv pentru care ar trebui sa aiba alocat un spatiu separat si nu ar trebui sa fie in aceeasi grupa cu alti copii de varste mai mari. Este important ca aceasta grupa de varsta sa beneficieze de prezenta educatorilor calificati sa lucreze cu acest segment de varsta (nu a asistentelor medicale sau suplinitorilor).
 
Spatiul exterior este la fel de important ca si spatiul din interior – ar trebui sa solicitati informatii despre cum este folosit in fiecare zi. Aerul curat este important pentru copii si au nevoie de timp pentru a se misca in aer liber, sub diverse forme. Este important sa intrebati cati copii folosesc spatiul exterior, in acelasi moment, si de cati educatori sunt supervizati. Verificati disponibilitatea echipamentelor de joaca din exterior si starea acestora. Ofera acestea varietate si stimulare? Sunt potrivite diferitelor grupuri de varsta? Este zona acoperita cu suprafata de protectie? Daca sunteti in gradinita in momentul in care copiii sunt in curte, priviti cum se joaca – sunt preocupati de ceea ce fac sau doar alearga? Sunt educatorii implicate in activitatea copiilor?
 
 
I: Ar trebui sa incurajeze gradinita implicarea parintilor?
 
R: Da, este important sa alegeti o gradinita care lucreaza in parteneriat cu parintii si care respecta informatiile primite de la parinti. Asigurati-va de faptul ca doar persoanele indicate de catre parinte au dreptul sa ia copilul din gradinita. Urmati-va instinctul – daca dumneavoastra nu va place un spatiu, nici copilului nu ii va placea, dar trebuie sa fiti atenti la gradinitele care incearca doar “sa isi vanda” serviciile. O gradinita buna isi va concentra activitatea pe a raspunde nevoilor copiilor pe care ii ingrijeste, nu pe a-i pastra fericiti pe parinti.
 
 
I: Este important sa fie documentata activitatea copilului?
 
R: Aceasta este o practica buna a gradinitelor, care permite educatorilor sa lucreze alaturi de copii la nivelul potrivit. Intrebati daca puteti vedea un astfel de document. Cum evalueaza educatorii evolutia copiilor? Ce asteptari au educatorii de la copii? Exista un sistem de suport disponibil pentru copiii care au dificultati sau pentru cei care sunt peste nivelul varstei lor? Cum comunica gradinita cu parintii?
 
Acestea sunt doar cateva dintre aspectele asupra carora parintii trebuie sa isi concentreze atentia in momentul in care aleg o gradinita pentru copilul lor.
 
 
Fiona Duțu – Head teacher Acorns British Style Nursery (www.acorns.ro
Fiona este licențiată în Sociologie și Psihologie (Universitatea Leicester, Marea Britanie) și absolventă a cursurilor post-universitare  în domeniul educației, cu specializare în educația timpurie. A lucrat în Londra timp de 6 ani, într-o școală primară. După relocarea în România, alături de familia ei, a lucrat timp de 7 ani în cadrul IBSB (International British School of Bucharest), atât în calitate de profesor, cât și în calitate de Head Teacher pentru Școala Primară. Fiona lucrează alături de Acorns, in calitate de Head Teacher (Director Educațional) de 7 ani, supervizând activitatea educațională în grădinița Acorns British Style Nursery și conducând cursurile pentru educatorii din cadrul echipei.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!