Aditivii, colorantii din alimente, zaharul si sarea in exces trebuie evitate in dieta copilului. Exista indicii certe care arata ca un consum mare de chimicale alimentare, zahar si sare determina hiperactivitate la copil si alte probleme asociate.
O serie de aditivi sunt considerati principalii responsabili. Cele mai rele chimicale cu cele mai nocive efecte sunt: benzoat de sodiu, colorant galben (E110), carmoisine (E122), tartrazina, galben de chinolina (E104), ponceau 4 si rosu allura (E129).
Toate acestea exista in bauturi acidulate, covrigei si dulciuri industriale. Pe de alta parte exista suspiciuni care arata ca o alimentatie sanatoasa in care prezenta aditivilor este minima este o buna cale de crestere a IQ-ului.
Cu alte cuvinte copiii trebuie tinuti departe de alimentele despre care se crede ca pot face probleme. Oricum specialistii recomanda ca cei mici, daca au probleme cu hiperactivitatea, sa consume cat mai putine dulciuri si sucuri acidulate, cu coloranti.
Zaharul, spre exemplu, este unul din cele mai periculoase alimente: poti foarte usor sa il inlocuiesti cu miere, care este sanatoasa si satisface pofta de dulce a copilului. Nu uita ca multe alimente au un continut ridicat de zahar, chiar daca le consideri sanatoase, cum ar fi iaurtul cu aroma de fructe sau cerealele.
Guma de mestecat albastra, bomboanele galbene sau portocalii, decoratiunile colorate pentru prajituri sunt un deliciu pentru orice copil. Chiar daca sunt autorizati, colorantii nu sunt neaparat si sanatosi pentru un copil. Fereste-te de alimentele prea colorate.
Alte substante de care trebuie sa iti feresti copilul sunt uleiurile hidrogenate: incearca sa inlocuiesti uleiul normal cu uleiul de masline sau de canepa. Snacks-urile sunt delicioase, insa sunt alimente bogate in sare. Iar sarea, pe langa faptul ca are proprietatea de a creste tensiunea, va lipsi corpul de mineralele de care are nevoie pentru un creier sanatos.