Divorțul reprezintă o schimbare radicală și adesea traumatizantă pentru un copil și, din perspectiva lui, o vede ca pe o pierdere a familiei. Când se vorbește despre divorț, mulți copii se simt triști, furioși și anxioși și s-ar putea să le fie greu să înțeleagă cum se va schimba viața lor.
Vârsta unui copil influențează, de asemenea, răspunsul la noua structură familială. Iată un scurt rezumat la ceea ce înțeleg copiii în funcție de vârsta lor și cum le poți ușura tranziția după divorțul de partener.
Efectele divorțului asupra bebelușilor: de la naștere până la 18 luni
Bebelușii pot simți tensiunea dintre părinți, dar nu pot înțelege raționamentul din spatele conflictului. Dacă tensiunea continuă, bebelușii pot deveni iritabili, mai ales în preajma oamenilor noi, și pot avea accese emoționale frecvente. Ele pot, de asemenea, să regreseze sau să prezinte semne de întârziere în dezvoltare.
► Citește și: Cum să ai grijă de tine, după divorț
Ușurarea tranziției după divorț: bebelușii au nevoie de rutină. Prin urmare, este necesară menținerea rutinei zilnice, în special în ceea ce privește somnul și mesele regulate. Oferă-i copilului tău jucăriile preferate și petrece timp suplimentar cu el. Bazează-te pe prieteni și familie pentru ajutor și odihnește-te din plin, astfel încât să fii complet prezentă când copilul tău este treaz.
► Citește și: Cele mai toxice lucruri pe care un părinte i le poate spune copilului său
Efectele divorțului asupra copiilor mici: 18 luni până la 3 ani
La această vârstă, orice perturbare majoră în viața copilului poate fi dificil de acceptat și de înțeles. În plus, copiii mici sunt egoiști și pot crede că au cauzat despărțirea părinților lor. Ei vor plânge adesea și vor dori mai multă atenție decât de obicei, vor regresa, vor dezvolta teama de a fi abandonați sau vor avea dificultăți de a dormi.
► Citește și: 7 lucruri pe care le pierzi în divorț, în afară de partener
Ușurarea tranziției după divorț: dacă este posibil, părinții ar trebui să lucreze împreună pentru a dezvolta rutine normale, previzibile, pe care copilul lor le poate urma cu ușurință. De asemenea, este important să petreci timp de calitate cu copilul tău și să-i oferi o atenție suplimentară. Discută cu el despre sentimentele lui, dacă este suficient de mare pentru a vorbi, citiți cărți împreună și asigură-l că nu este responsabil pentru divorț.
► Citește și: Copilul nu vine să salveze relația. Dimpotrivă! Iată de ce
Efectele divorțului asupra preșcolarilor: 3 și 6 ani
Preșcolarii nu înțeleg noțiunea de divorț și nu doresc ca părinții lor să se despartă, indiferent cât de tensionat este mediul de acasă. De fapt, divorțul este un concept foarte greu de înțeles pentru preșcolari, deoarece simt că nu au puterea de a controla situația.
► Citește și: De mâine, tati nu mai stă cu noi!
La fel ca și copiii mici, preșcolarii ar putea crede că sunt responsabili pentru separarea părinților lor. Ei pot experimenta sentimente incerte cu privire la viitor sau pot fi afectați de coșmaruri.
► Citește și: Cele mai frecvente greșeli pe care părinții le fac după divorț, afectând viața copiilor
Ușurarea tranziției după divorț: Părinții ar trebui să gestioneze divorțul într-o manieră deschisă și pozitivă, dacă este posibil, deoarece preșcolarii vor reflecta dispozițiile și atitudinile părinților lor. Probabil că ei vor dori să vorbească cu cineva și să-și exprime sentimentele. Copiii de această vârstă trebuie, de asemenea, să se simtă în siguranță, știind că își vor continua să-și vadă ambii părinți în mod regulat. Stabilește împreună cu fostul partener un program regulat de vizite și respectați-l în mod constant.
► Citește și: Nu există divorț fericit și nici copil care să treacă peste
Efectele divorțului asupra copiilor: 6 și 11 ani
Dacă prichindeii de vârstă școlară au crescut într-un mediu în care au avut parte de îngrijire, este firesc ca ei să se teamă de abandon în timpul divorțului părinților lor. Copiii mai mici, în special cei cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani s-ar putea să-și facă griji că își vor pierde tatăl sau mama. Ei cred adesea că pot salva căsnicia părinților lor.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani pot da vina pe un părinte pentru separarea dintre ei și se pot alinia cu părintele „bun” împotriva celui „rău”. Ei își pot acuza părinții că sunt răi sau egoiști, exprimându-și furia în diferite moduri: neînțelegeri și conflicte cu colegii de clasă, anxietate sau depresie. Pentru unii copii, efectele divorțului se manifestă fizic.
► Citește și: Tatăl divorțează de soție nu și de copilul său!
Ușurarea tranziției după divorț: Copiii de vârstă școlară pot simți o pierdere și o respingere extremă în timpul divorțului părinților. Fiecare părinte ar trebui să petreacă timp de calitate cu copilul, îndemnându-l să-și exprime sentimentele. Asigură-ți micuțul că niciunul dintre părinți nu îl va abandona și amintește-i că divorțul nu are loc din cauza lui.