Sari la conținut

Efectele pedepsei asupra creierului copilului

Care sunt efectele pedepsei asupra creierului copilului? Pe lângă afectarea creierului copilului, pedeapsa în timpul copilăriei - în special pedeapsa fizică - poate provoca efecte grave asupra dezvoltării psihologice și cognitive ale copilului.

Experții susțin că pedeapsa fizică poate afecta stima de sine a copilului și îi poate afecta încrederea în sine. În plus, această strategie poate limita autonomia lui. Drept urmare, copilul poate ajunge să fie supus sau rebel.

Potrivit unui articol din revista Pediatrics, pedeapsa fizică poate duce la anumite psiho-patologii, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă și alte tulburări de personalitate sau comportament. În plus, pedeapsa poate afecta dezvoltarea cognitivă a copilului.

► Citește și: 6 sfaturi pentru corectarea constructivă a comportamentului copilului

Efectele pedepsei asupra creierului copilului

Te-ai întrebat vreodată cum afectează pedeapsa creierul copilului? Potrivit psihologului Rafael Guerrero, atunci când pedepsim copiii prin a nu-i lăsa să mănânce desertul preferat, de exemplu, se întâmplă ceva ciudat în creierul lor.
De fapt, nivelurile inferioare ale creierului, care sunt responsabile de instinctele de supraviețuire, se activează. Deci, ce se întâmplă atunci când îi pedepsim? Ca răspuns, copiii au următoarele opțiuni: să atace sau să fugă. Aceste răspunsuri sunt instinctive și inconștiente.

Părțile creierului care controlează comportamentele instinctive și emoționale sunt activate

În ceea ce privește neurochimicele, creierul eliberează o cantitate mare de adrenalină și cortizol (hormonul stresului). În consecință, copiilor le este greu să gândească clar. Prin urmare, în multe cazuri, tind să „caute răzbunare” în mod inconștient.

► Citește și: Disciplinarea copiilor folosind consecințele. Ce trebuie să știm

În plus, activarea nivelurilor inferioare ale creierului - cele legate de instinct și emoții - fac dificilă acționarea rațională a copiilor. Nivelurile superioare ale creierului sunt cele legate de raționament și gândirea critică.

Dificultăți de învățare

Copiii vor tinde să acționeze instinctiv și emoțional și le va fi greu să-și identifice greșelile. Cu alte cuvinte, creierul lor nu va fi pregătit să dobândească cunoștințe. Prin urmare, le va fi foarte greu să învețe lucruri noi. Deoarece pedeapsa este o strategie punitivă, copiii nu învață să facă lucrurile mai bine, așadar pedeapsa nu este eficientă. De exemplu, o strategie comună pentru a învăța copiii să se comporte corect este supracorecția.

Efectele pedepsei asupra dezvoltării cognitive a copiilor

Diferite studii au sugerat că pedeapsa poate afecta dezvoltarea cognitivă a copiilor. În urma acestei idei, Universitatea din New Hampshire din SUA a realizat un studiu cu 806 de copii cu vârsta cuprinsă între 2-4 ani și 704 de copii cu vârste între 5-9 ani. Cercetătorii au sugerat ca ambele grupuri să facă teste cognitive diferite și le-au repetat 4 ani mai târziu.

► Citește și: Cum disciplinăm copiii? Pedepse vs. consecințe

Influența asupra IQ-ului lor

Ce au găsit în rezultatele testelor? În acei 4 ani, copiii care nu au primit pedepse fizice (din primul grup) au avut un IQ de 5 puncte mai mare decât cei care au primit pedeapsa. În ceea ce privește al doilea grup, rezultatele au fost destul de similare. Copiii care nu au primit pedepse fizice au avut un IQ de 2,8 puncte mai mare decât cei care au fost pedepsiți. Acest studiu a mai descoperit că IQ-ul este legat și de frecvența în care a fost dată pedeapsa.

De fapt, cu cât au primit mai multă pedeapsă fizică, cu atât au fost mai mari efectele negative asupra dezvoltării cognitive a copiilor. De fapt, cercetătorii au descoperit că și pedepsele fizice ușoare pot afecta IQ-ul copiilor atunci când acestea sunt aplicate frecvent.

► Citește și: De ce nu ar trebui să îți pedepsești copilul și ce poți face în schimb

Este utilă pedeapsa?

Așa cum s-a observat, există efecte clare ale pedepsei asupra copiilor. Ori de câte ori pedepsim copiii, părțile emoționale și instinctive ale creierului se activează. Drept urmare, se pregătesc să atace sau să fugă. În plus, acest lucru îi împiedică să gândească rațional.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!