Vești bune pentru elevii care urmează să susțină bacalaureatul: un proiect de lege depus de către USR la Senat prevede ca elevii care au promovat examenul să își poată mări nota la cel puţin una dintre materii.
Iar partea și mai bună a proiectului este că, în urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.
Propunerea legislativă urmărește să modifice Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Concret, la articolul 103 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 se introduc următoarele trei alineate:
„Absolvenții studiilor liceale care au promovat examenul național de bacalaureat și doresc să-şi mărească nota obținută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.
Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.
În situația în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei obținute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obținută în cadrul reexaminării”, conform proiectului.
Pentru a se putea aplica, proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament, apoi publicat în Monitorul Oficial. În expunerea de motive, senatoarea USR Silvia-Monica Dinică menționează că parcursul profesional al absolvenților de liceu „este determinat, de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituții de învățământ superior”.
Articole relationate
Stresul la bebeluși: Cum îl recunoaștem, ce îl provoacă și cum putem ajuta
Stresul nu este o experiență rezervată doar adulților sau copiilor mai mari. Chiar și bebelușii pot resimți stresul, iar această stare poate avea un impact...
E mai bine să dai copilul la școală înaintea împlinirii vârstei de 6 ani sau e mai bine să mai așteptăm? Ce spun educatorii și psihologii
Decizia de a înscrie copilul la școală înainte de a împlini 6 ani este una dificilă pentru mulți părinți. Unii se întreabă dacă micuțul lor este pregătit...
Schimbări majore pentru elevii de liceu. Mai puține materii obligatorii și accent pe specializările alese
Schimbări radicale în învățământ, pentru elevii de liceu, începând cu anul școlar 2026-2027. Dispare latina, la limba și literatura română se vor face ore de...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu