Aveți un copil mic care udă noaptea patul? Probabil că sunteți îngrijorată și căutați pe ascuns metode pentru a rezolva problema.
Trebuie să știți că, deși enurezisul poate fi un simptom al unei boli, în cazul majorității copiilor acesta nu este cauzat de vreo afecțiune și, mai mult decât atât, nu poate fi explicat. Vestea bună este că, în cazul majorității copiilor, acesta este o condiție trecătoare.
Trebuie să faceți distincția între enurezisul primar și cel secundar. Cel primar reprezintă udarea continuă a patului din pruncie (de când ați renunțat la scutece absorbante și ați sesizat problema), fără o perioadă semnificativă în care copilul s-a păstrat uscat. Cel secundar survine după o perioadă de mai mare de șase luni în care copilul a fost uscat pe timp de noapte.
Cauzele enurezisului primar sunt de cele mai multe ori legate de obiceiuri defectuoase:
- Copilul nu are obiceiul de a face seara înainte de culcare vizita obligatorie la toaletă
- Nu merge regulat la toaletă în timpul zilei și este obișnui „să țină”. Noaptea, dispărând controlul, intervine udarea involuntară a patului. Dacă observați că cel mic bâțâie din picioare, trece de pe un picior pe altul des este foarte posibil ca el să aibă un astfel de comportament de reținere voluntară a urinei.
Cauzele enurezisului secundar poate fi semnul unei probleme medicale sau a uneia emoționale
- Printre cele mai cunoscute cauze sunt infecțiile tractului urinar (uneori copiii cu aceste afecțiuni nu urinează în timpul zilei de frica durerii și arsurii, sau nu urinează destul, deși mai frecvent, din aceleași cauze).
- Un al doilea motiv poate fi diabetul zaharat. În acest caz (dar nu numai în cazul copiilor) organismul încearcă să scape de zahărul în exces din sânge și mărește volumul de urină produs.
- Alte cauze mai grave includ problemele neurologice
- În afara cauzelor date de afecțiuni, enurezisul secundar poate fi cauzat de o problemă emoțională. Impactul emoțional al unei situații stresante poate fi prelucrat inconștient de către mintea copilului și exprimat prin incontinența nocturnă. Este bine să analizați dacă s-a schimbat ceva în mediul afectiv de acasă și să luați măsuri. Dacă acasă toate lucrurile sunt în ordine, ar fi bine să verificați și celelalte medii în care copilul își petrece ziua.
Cum se tratează
Enurezisul primar dispare de obicei de la sine și/sau prin stabilirea unor obiceiuri bunelegate de frecventarea toaletei. Copilul trebuie învățat să urineze de cel puțin 3-4 ori în timpul zilei, două momente fixe fiind la trezirea de dimineață și înaintea somnului de noapte.
Cel secundar poate fi rezolvat prin tratarea afecțiunii care a generat enurezisul, iar în cazul cauzelor emoționale prin stabilirea unui climat de calm și dragoste în jurul copilului sau, în cazuri mai speciale, mergând până la tratament psihologic.
Foarte importantă este atitudinea părinților care trebuie să trateze enurezisul ca pe ceva normal și să nu inducă copilului sentimentul de vinovăție care nu va face altceva decât să agraveze problema.
Articole relationate
Reacția Ministrului Sănătății după ce un băiat de 16 ani a murit la camera de gardă a Spitalului din Târgu-Jiu, fiindu-i refuzată operația
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că medicul chirurg de la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu ar fi trebuit să opereze copilul de 16 ani care a...
O educatoare și-a înregistrat din greșeală abuzul asupra unui copil de 4 ani şi l-a trimis pe grupul de părinţi
Scene revoltătoare surprinse într-o grădiniţă din judeţul Dâmboviţa. O educatoare abuzează verbal și, probabil, fizic, un copil de 4 ani, pe motiv că nu stă pe...
Ce trebuie să știe un copil să facă în casă, până la împlinirea vârstei de 6 ani
Înainte de a ajunge la școală, copiii trec printr-o etapă esențială de formare a obiceiurilor și abilităților care le vor modela viața de zi cu zi. Deși la prima...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu