Epilepsia este o boala caracterizata prin repetarea crizelor convulsive. Ea survine, in principiu, independent de orice febra, cu o mare diferenta de convulsiile febrile.
Exista diferite tipuri de crize epileptice:
- cea mai frecventa este forma completa, aceasta criza debutand printr-o pierdere brutala a constiintei cu cadere. Corpul se intepeneste apoi este animat de zguduituri ritmate ale membrelor si ale fetei, ochii sunt ficsi si bulversati. Fata este cianotica si respiratia blocata. Dupa cateva momente criza se opreste, respiratia se reia, zgomotos, si copilul este fara cunostinta, in relaxare musculara completa cu pierdere de urina. Dupa cateva minute, copilul adoarme si, la trezire, nu pastreaza nicio amintire a crizei.
- exista in aceeasi masura si crize incomplete, limitate la un simplu acces de intepenire sau, din contra, de moliciune, la o simpla bulversare oculara, la cateva zdruncinaturi localizate.
- exista forme partial limitate la fata, survenind in deplina constiinta, cu imposibilitatea de a vorbi, dar intelegerea ramane intacta, iar crizele, in raport cu somnul, survin fie la adormire fie la trezire.
Important este sa cautati cauzele epilepsiei. Este cumva de origine organica, adica legata de o leziune cerebrala? In prezent, raspunsul poate fi dat gratie tomografiei sau a Imagisticii prin Rezonanta Magnetica (RMI).
Anumite crize pot fi declansate de stimulari luminoase repetate (rol nociv au ecranele televizoarelor, computerele, jocurile video) la persoanele predispuse.
Cand cauza epilepsiei nu a putut fi gasita, vorbim de epilepsie primara esentiala.
Copilul subiect al epilepsiei va urma un tratament medicamentos zilnic ce va trebui luat pe timpul mai multor ani. Absenta crizei timp de 3 ani poate determina medicul sa opreasca progresiv tratamentul.
Este important de stiut ca epilepsia la copil nu este o maladie de necombatut (cerand un tratament pe viata).
Astazi, epilepsia poate fi considerata in anumite cazuri benigna si limitata in timp.
Va trebui sa organizati un program regulat pentru copil, evitand riguros lipsa de somn.
Jocurile si activitatile sportive nu ii sunt interzise.
Cele mai comune greșeli în achizițiile pentru bebeluș și cum să le eviți
Așteptarea unui bebeluș este o perioadă încărcată de emoții și entuziasm, dar poate aduce și un val de incertitudini legate de achizițiile necesare. Alegerea...
Cum să gestionezi conflictele între frați fără să creezi rivalitate. Ce spune expertul Laura Markham
Rivalitatea între frați este o realitate în multe familii, însă modul în care părinții gestionează aceste conflicte poate face diferența între o relație...
Copilul cu ADHD. Cum să abordezi crizele emoționale ale acestuia
Pentru părinții și profesorii copiilor cu ADHD (Tulburarea de Deficit de Atenție și Hiperactivitate), crizele emoționale pot fi momente dificile și stresante....
Buna ziua fetita mea de 2 ani acum trei zile se juca cu niste elastice de par fara ca eu sa-mi dau seama, la un moment dat s-a oprit din joaca cam 1 minut, parca dormea cu pchii deschisi chear daca strigam la ea nu mi-a raspuns parca nu auzea am fugit cu ea la baie si am stropit-o cu apa si in momentul acela a inceput sa planga si era putin palida,imi puteti spune va rog din suflet ce i s-a intamplat. Va multumesc.
Nu stiu ce s-a intamplat. Tot ceea ce pot sa-ti recomanda este sa mergeti la medic si sa stabiliti exact cauza. Monitorizeaza atent copilul si vezi daca aceste momente s emai repeta. din ce spui pare sa fie o criza de petit mal dar nu sunt in masura sa ma pronunt. ce pot sa-ti spun este ca, in varianta in care ar exista probleme, exista solutii care le pot rezolva. astept neaparat vesti!