Sari la conținut

Epilepsia la copii. Cinci cauze şi patru tipuri de tratament

Creierul uman este alcătuit din milioane de celule nervoase care folosesesc semnale electrice pentru a controla funcțiile, simțurile și gândurile. Dacă semnalele sunt întrerupte, apare criza epileptică sau convulsia (apar modificări în activitarea electrică și chimică a creierului). Trebuie subliniat faptul că nu toate convulsiile sunt epileptice, unele, inclusiv leșinul sau convulsiile febrile, datorându-se altor cauze și nu întreruperii activității creierului.

Epilepsia la copii. Să înţelegem manifestările epileptice.

Convulsiile specifice epilepsiei la copii se caracterizează prin tresăriri ale corpului, mișcări repetitive, senzații neobișnuite precum un gust sau un miros ciudat/o senzație neobișnuită în stomac. Pot dura de la câteva secunde la câteva minute. Copilul poate fi uneori conștient sau, dimpotrivă, își poate pierde conștiența și nu-și va aminti nimic ulterior din timpul crizei.

Există mai multe tipuri de crize epileptice, în funcție de zona creierului afectată.

  • crizele focale (sau parțiale) - implică doar o parte a creierului
  • crizele generalizate - afectează ambele părți.
  • criza de tip absență  - foarte scurtă ca durată și deseori confundată cu lipsa atenției sau cu visatul cu ochii deschiși (identificat mai des în copilărie şi mai frecvent la fete
  • tonico-clonic  - când ochii se rostogolesc, mușchii de rigidizează și apar mișcări de tresărire; poate fi pierdut controlul vezicii urinare.

Epilepsia la copii. Cauzele epilepsiei la copii

Există multiple cauze ale epilepsiei la copii, dintre care le amintim pe cele mai frecvente:

  • Naşterea prematură creşte riscul de sângerare cerebrală, care poate provoca crize epileptice şi hemoragie intracraniană
  • Hipoxie prenatală – atunci când creierul bebeluşului este privat de oxigen, în timpul naşterii.
  • Nivelul scăzit de glucoză, sodiu şi calciu, în sânge poate cauza epilepsie
  • Infecţii precum encefalită sau meningită
  • Creier anormal, însă de la naştere
  • Cauze ereditare

► Citeşte şi Copilul tau are epilepsie. Ce va face la scoala?

Epilepsia la copii. Tratament

Atunci când este vorba de copilul tău, nu poţi să nu îţi faci griji infinite, te întrebi dacă boala se va vindeca vreodată, dacă se va agrava sau cum se va manifesta, în timp?

Iată ce tratament poate fi recomandat:

  1. În funcţie de natura cauzei, epilepsia se poate vindeca de la sine.
  2. În majoritatea situațiilor se impune administrarea medicamentelor antiepileptice; trebuie stabilit care este cel mai indicat pentru copil în scopul unui bun control al crizelor. De reținut că acestea pot preveni reapariția crizelor, însă nu le opresc și nici nu vindecă epilepsia. Pot avea însă o serie de efecte adverse care uneori dispar odată cu obișnuirea organismului sau cu ajustarea dozei (irascibilitate/comportament hiperactiv și izolare socială). Nu este indicat să opriți administrarea tratamentului fără a avea aprobarea medicului deoarece puteți agrava crizele. Există și situații în care medicamentele nu funcționează.
  3. Schimbarea stilului de viaţă – de la alimente care nu excită creierul (grapefruit, cafea şi alcool – deşi la copii nu este cazul), până la un orar de somn care include odihnă în fiecare noapte, fără nopţi pierdute sau privit la televizor fără cu lumina aprinsă.  Mai mult, o metodă considerată eficientă de mulți părinți constă în dieta ketogenică (în special în cazul copiilor care au crize deși sunt sub tratament medical); aceasta ajută la reducerea numărului de crize și a severității acestora. Este tot o formă de tratament medical și se realizează sub supravegherea unui medic și nutriționist, fiind cea mai cunoscută în acest sens.
  4. În cazuri extreme, operaţie chirurgicală, în funcţie de vârsta pacientului şi de frecvenţa crizelor.  Se procedează la eliminarea sau separarea unei părți din creier pentru a opri sau a reduce numărul de convulsii. Tipul de operație depinde de tipul de epilepsie și de momentul în care debutează convulsiile. Există și posibilitatea implantării unui stimulator de nerv vag care se aseamănă cu un pacemaker.

Sursa foto: Pixabay

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!