Sari la conținut

Este timpul pentru liniste! De ce au nevoie copiii de reapaus

Daca stai sa ii asculti pe copii toti iti vor spune ca urasc momentul de la gradinita in care trebuie sa se culce. Ai putea banui ca sunt suparati pentru ca nu au patul de acasa sau prezenta ta. Dar, vei observa, ca si cand sunt acasa printre lucrurile familiare copiii spun ca nu vor sa se culce la pranz. Asa ca, foarte probabil, urasc sa li se intrerupa joaca. Educatorii insista insa pentru cateva ore de somn, sau macar de liniste. Insista pentru un timp fara zgomot. Si au mare dreptate, la fel ar trebui sa faci si tu. Uite de ce...

 Zgomotul constant impiedica creierul sa asimileze cunostinte noi. Un studiu din 2012 publicat in Journal of Neuroscience a aratat ca memoria pe termen scurt functioneaza mult mai prost atunci cand in jur exista o sursa constanta de zgomot. De asemenea, presiunea de a ignora in permanenta zgomotul duce la un stres suplimentar, care impiedica concentrarea asupra altor lucruri. 

Mai mult decat atat, zgomotul constant impiedica chiar o buna dezvoltare a creierului. Un experiment efectuat asupra soarecilor a demonstrat ca dezvoltarea normala a creierului in copilarie este tulburata daca subiectul nu are clipe de liniste. Cu alte cuvinte, daca lasam bebelusii sa stea in liniste, macar cand dorm, ii ajutam sa isi dezvolte creierul. 

Copiii mai mari de 6 ani stau in jur de 7 ore la scoala. Acest mediu este in sine extrem de obositor, cu zgomotul sau constant. Simturile lor sunt in permanenta bombardate. Nu este de mirare ca acest copiii ajung sa nu isi mai poata controla emotiile, intrucat in permanenta sunt intorsi catre ceea ce vine din exterior si nu spre sine. In plus, in astfel de conditii, nici nu au cum sa incerce sa inteleaga ceva din tot ceea ce li s-a spus.

 

Ce am putea face:

- sa incercam sa avem acasa o atmosfera cu cat mai multa liniste, fara televizor sau muzica lasate sa mearga pe fundal

- sa fim atenti la cum vorbim noi - cat de tare trebuie sa vorbim ca sa fim auziti?

- sa instituim un timp de liniste, chiar si pentru copiii mai mari: lumina redusa, cateva carti ajuta la recuperarea mentala si fizica

- sa instituim un timp in care nu se asculta / nu se uita la nimic electronic. Psihologii atrag atentia ca stimulii externi sunt acum atat de multi incat capacitatea de focusare pe sine tinde sa dispara.

- nu trebuie sa vorbesti incontinuu - cand esti cu copiii tai nu trebuie sa vorbesti non-stop pentru a creea o legatura. Simpla prezenta si faptul ca faceti lucruri in aceeasi camera sunt suficiente si iti pot da un sentiment de pace. 

 

Ce altceva credeti ca am mai putea face pentru a reduce zgomotul din viata copiilor nostri?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!