Sari la conținut

Ești un părinte hiperprotector? Iată la ce pericole te expui pe tine și pe copilul tău

Îngrijorarea constantă cu privire la siguranța copilului și evitarea cu orice preț a tuturor riscurilor la care ar putea fi supus cel mic sunt foarte periculoase pentru orice părinte.

Protejarea excesivă a copilului nu este deloc benefică. Iată de ce:

Scade stima de sine a copilului

Stima de sine a copilului se dezvoltă pe măsură ce se confruntă cu diferite provocări și dificultăți - indiferent dacă le depășește sau nu. Dacă nu va avea niciodată ocazia de a face acest lucru, având în vedere o copilărie supraprotejată, va fi incapabil să aibă încredere în sine.

Această calitate va fi în declin constant, dacă părintele nu îi permite copilului să gestioneze singur anumite lucruri. Când părinții fac totul pentru copiii lor, aceștia nu își descoperă niciodată propriile abilități și nici nu dezvoltă curajul de a face față problemelor și provocărilor din viața de zi cu zi.

► Citeşte şi: 5 lucruri aparent inocente pe care părinții le spun copiilor și care îi pot afecta emoțional pe cei mici, în viitor

Copilul devine nerăbdător

Când părinții nu își lasă copiii să se descurce singuri, aceștia nu vor învăța valoarea efortului. Tot ce vor ști să facă este doar să ceară ceea ce își doresc, fără să depună vreun efort pentru a obține lucrul respectiv. Drept urmare, copiii devin răsfățați și lipsiți de empatie.

Copilul devine dependent de părinți

Acest lucru se întâmplă pentru că părinții încearcă să-i facă viața cât mai ușoară copilului și să rezolve fiecare problemă în locul lui. Acești copii devin apoi incapabili să rezolve o problemă fără ajutorul părinților. Autonomia și independența lor devin sever limitate. Acest comportament poate dura până în adolescență și chiar până la maturitate.

Copilul dezvoltă temeri și nesiguranță

Când frica și îngrijorarea dictează modul în care părinții își cresc copiii, aceștia transmit teamă și nesiguranță celor mici. Întrucât acești copii nu știu cum să se descurce singuri, încep să vadă totul ca pe o potențială amenințare. Acest lucru poate duce chiar la fobii sociale. Când oferim copiilor noștri o copilărie hiperprotejată, îi transformăm în indivizi nesiguri.

Mai degrabă, trebuie să le oferim copiilor noștri posibilitatea de a descoperi că sunt capabili să își atingă obiectivele.

► Citeşte şi: Copiii învață cel mai bine din propriile greșeli

Copilul devine incapabil să tolereze frustrarea

Copiii ai căror părinți sunt hiperprotectori au întotdeauna pe cineva care remediază totul, în orice situație. Astfel de copii au părinții care iau decizii în locul lor, pentru a-i împiedica să nu facă greșeli.

Aceste atitudini sunt în detrimentul dezvoltării unui copil, deoarece părinții nu le oferă posibilitatea de a experimenta eșecul. Mai târziu în viață, când copiii se confruntă cu dezamăgirea și frustrarea, nu vor ști cum să se descurce.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!