Sari la conținut

Există vreo legătură între somnul liniștit al copilului și liniștea sufletească a mamei? Ce spune știința

Pentru multe dintre mămici, adormirea copilului poate fi un proces destul de lung și descurajant, care nu se încheie niciodată, probabil. Își petrec ore în șir să-și adoarmă copiii, doar pentru ca ei să se trezească plângând, fiind nevoite să încerce din nou tot procesul care durează parcă o veșnicie.

Pentru unii prichindei, tot ce au nevoie pentru a adormi este ca mami să stea lângă ei.

Indiferent dacă ar trebui să rămâi sau nu lângă copil până adoarme, este un subiect destul de dezbătut în rândul experților și al părinților. Unii sunt de părere că acest lucru îi va răni sentimentul de independență al copilului, iar alții spun că va ajuta la crearea unei legături mai strânse între mamă și copil.

Conform Centrului pentru Tulburările de Somn (UCLA), una dintre cele trei probleme frecvente în ceea ce privește somnul copiilor este nevoia de ajutor pentru a adormi și de a rămâne în lumea viselor.

► Citește și: Îmi planific viața în funcție de programul de somn al copilului meu

Copilul, la rândul său, învață să asocieze persoana sau activitatea cu somnul, astfel mama devine „perna” lui și micuțul nu poate adormi dacă „perna” lui lipsește.
Acest lucru este cunoscut sub denumirea de asociere cu debutul somnului, potrivit UCLA.

Este posibil ca puiul tău să vrea să îi fii alături când doarme pentru că te iubește, e speriat sau îngrijorat. Cu toate acestea, există teama că astfel de copii vor deveni dependenți și nu vor putea să funcționeze singuri.

Totuși, cercetările arată că afecțiunea nu dăunează copilului. Conform unui studiu publicat în Jurnalul Coreean de Pediatrie, parentingul sensibil și receptiv ajută copilul să devină mai încrezător, mai independent și mai stabil.

► Citește și: Mami, cum facem să vină somnul?

În schimb, autorii aceluiași studiu au sugerat părinților detașați să limiteze oportunitățile de explorare și să inhibe capacitatea copiilor lor de a-și dezvolta personalități cu potențial și stabile.

Desigur, asta nu înseamnă că fiecare părinte trebuie să stea cu copilul până adoarme. Tot ce trebuie să faci este să asculți ce-ți spune inima ta iubitoare că este cel mai bine pentru micuțul tău. Dacă simți nevoia să te cuibărești lângă el, fă asta!

Joci un rol crucial în viața copilului tău. Nu ești doar persoana care stă cu el până adoarme, ci ești și persoana care îi oferă încredere de-a lungul vieții.

Ești persoana la care vine când e speriat pentru că se simte în siguranță cu tine. Oferă-i liniștea ta sufletească și spune-i că se poate relaxa și că totul este bine.

► Citește și: 4 tehnici de meditație ghidată pentru un somn liniștit, adânc și rapid

Îmbrățișând acest adevăr, mămico, îl va ajuta pe puiul tău să aibă cel mai dulce somn.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!