Sari la conținut

Fericirea copilului tău depinde de afecțiunea pe care i-o oferi

Cu toții suntem obosiți, stresați și îngrijorați, dar este clar că unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem este să ne luăm o pauză și să le arătăm copiilor noștri dragostea pe care o avem pentru ei.

Deși aparent știm cu toții de ce trebuie nu doar să ne iubim copiii, ci și să le arătăm afecțiunea noastră, iată ce spun oamenii de știință: afecțiunea și căldura exprimate de părinți copiilor lor are rezultate pozitive pe termen lung, potrivit “Child Trends”, cea mai importantă organizație nonprofit de cercetare din Statele Unite. Organizația s-a concentrat pe îmbunătățirea vieții și a perspectivelor copiilor, tinerilor și familiile lor.

O stimă mai mare de sine, performanțe academice îmbunătățite, comunicare mai bună între părinți și copii și mai puține probleme psihologice și de comportament au fost legate de acest tip de afectiune.
Pe de altă parte, copiii care nu au părinți afectuoși tind să aibă stima de sine scăzută și să se simtă mai înstrăinați, ostili, agresivi și antisociali.

Au fost realizate o serie de studii recente care evidențiază relația dintre afecțiunea părintească și fericirea, precum și succesul copiilor.

În 2010, cercetătorii de la Școala Medicală Duke University au descoperit că bebelușii cu mame foarte afectuoase și atente cresc copii mai fericiți și mai puțin îngrijorați, atunci când ajung la vârsta maturității.. Studiul a implicat aproximativ 500 de persoane care au fost urmărite de când erau copii până la vârsta de 30 de ani.

Când copiii aveau opt luni, psihologii au observat interacțiunile mamelor cu ei, pe baza mmai multe teste de dezvoltare. Psihologii au evaluat nivelul de afecțiune și atenție al mamei pe o scară de cinci puncte, variind de la "negativ" la "extravagant". Aproape 10% dintre mame au prezentat un nivel scăzut de afecțiune, 85% au demonstrat o afecțiune normală, iar aproximativ 6% au arătat un nivel ridicat de afecțiune.

Apoi, după 30 de ani, aceeași indivizi au fost intervievați despre sănătatea lor emoțională. Adulții ale căror mame au arătat afecțiune "extravagantă" sau "mângâietoare" au fost mult mai puțin probabil să se simtă stresați și anxioși decât ceilalți.
Cercetatorii implicați în acest studiu au concluzionat că hormonul “oxitocină” poate fi responsabil pentru acest efect.

Oxitocina este o substanță chimică din creier eliberată în perioadele în care o persoană simte dragoste și conexiune. S-a demonstrat că îi ajută pe părinți să formeze o legătură cu copiii lor, adăugând un sentiment de încredere și sprijin între ei. Această legătură, cel mai probabil, ajută creierul nostru să producă și să utilizeze oxitocina, provocând un copil să simtă emoții pozitive.

Ulterior, un studiu din 2013 realizat de UCLA a constatat că iubirea și afecțiunea necondiționată a unui părinte pot face copiii mai fericiți din punct de vedere emoțional și mai puțin anxioși.

Pe de altă parte, impactul negativ al abuzului asupra copiilor și lipsa de dragoste îi afectează pe copii atât din punct de vedere mental, cât și fizic. Acest lucru poate duce la tot felul de probleme de sănătate și emoții de-a lungul vieții. Ceea ce este cu adevărat fascinant este faptul că oamenii de știință cred că afecțiunea părintească poate proteja copilul împotriva efectelor dăunătoare ale stresului din copilărie.

Prin urmare, cum poți aduce mai multă afecțiune în sânul familiei tale?

1. Din momentul în care vă aduceți bebelușul acasă de la spital, asigurați-vă că îl țineți strâns la piept.
Petreceți multe momente prețioase mângâind bebelușul astfel încât pielea lui să poată atinge pielea ta.

2. Pe măsură ce ei cresc, fii jucăuș.
Faceți activități distractive cum ar fi să dansați împreună sau să creați jocuri amuzante, de exemplu: să vă prefaceți că sunteți un monstruleț care oferă îmbrățișări și pupici.

3. Setați un memento pentru a vă asigura că îmbrățișarea face parte din rutina zilnică.
În filmul Trolls, femeile purtau ceasuri cu alarmă, care se deconectau în fiecare oră pentru “momentul îmbrățișărilor”. Dacă este nevoie, puneți-vă o alarmă să vă reamintească faptul că este momentul să oferiți îmbrățisări copiilor voștri. Mai puteți oferi o îmbrățișare copiilor în anumite momente ale zilei, cum ar fi înainte de a pleca la școală, când ajung acasă de la școală și înainte de culcare.

4. Utilizați afecțiunea în timp ce educați copilul.

Pe măsură ce vorbiți cu ei despre ce au făcut greșit, îmbrățișați-i la sfârșitul conversației pentru a-i asigura că, deși nu sunteți mulțumite de comportamentul lor, tot îi mai iubiți. Dacă micuții dvs. au lovit sora sau fratele lor, îmbrățișați-i și explicați-le cum îmbrățișarea se simte mai bine decât lovirea.

Respectați nivelul lor individual de confort și țineți cont de faptul că acest lucru se va schimba pe măsură ce vor crește.

Sursa foto: Free pik

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!