Facebook-ul pare că a cam pierdut teren în faţa noilor aplicaţii, Instagram şi Snapchat, astfel că mai toată lumea pasionată de albumele foto virtuale şi-a strâns băgăjelele de pe Cartea Feţelor şi s-a mutat pe „Insta”, unde trendul este să postezi mai tot timpul poze trecute prin filtre Snapchat. Şi când spunem toată lumea, ne referim inclusiv la mămici şi la puii lor; pentru că, vrând nevrând, copilaşii chiar mai mici de un an devin suportul filtrelor de Snapchat, primind urechiuşe, ochelari şi guriţe cu limbi de curcubeu şi tot felul de alte accesorii care mai de care mai creative.
Sursa foto
Mai mult, copilaşii sunt fotografiaţi cu filtre de înfrumuseţare menite să le transforme feţele inocente în chipuri perfecte, conturate de ochi mari, strălucitori, nas mic şi ten mai neted decât funduleţul de bebeluş (nu că ar avea nevoie, bineînţeles).
Sursa foto: Kylie Jenner
Că noi, adulţii, ne permitem să ne lăsăm pradă acestor tentaţii aparent inocente este un lucru destul de uşor de înţeles, dar că nu ne oprim din a face asta în faţa copiilor noştri şi, mai ales, din copiii noştri… poate fi condamnabil. De ce?
Am povestit într-un articol anterior de ce nu este bine să postăm fotografii cu copiii noştri şi, mai ales, ce tipuri de fotografii nu trebuie distribuite sub nicio formă, însă despre filtrele de Snapchat – nici un cuvinţel. Până acum!
Deci… de ce să ne ţinem copiii departe de filtrele Snapchat?
Din păcate, Snapchat-ul este reflexia tristă a societăţii de astăzi – care ar face orice pentru a fi plăcută de cei din jur (inclusiv să îşi ia în râs propriul chip, de dragul aprecierilor celor din jur). Nu spunem să nu folosim filtre de Snapchat, (din când în când şi pentru a le păstra pentru noi), însă nu pentru a le arăta copiilor care sunt standardele de frumuseţe, şi, mai presus, nu pentru a le transmite involuntar ideea că frumuseţea lor trebuie retuşată.
Ştim, nouă, adulţilor, ne este uşor să înţelegem că sunt doar simple filtre de înfrumuseţare ce nu au legătură cu frumuseţea naturală, însă într-o lume în care îţi poţi modifica faţa după bunul plac (nu ai nevoie decât de un portofel mai generos şi de specialistul potrivit), copilul înţelege cu uşurinţă că nu este despre cum te-ai născut, ci despre cum poţi ajunge să devii, dacă ai puţin noroc.
Astăzi, copilul îşi doreşte filtrul potrivit! Mâine, îşi va vrea chipul „filtrat” pentru totdeauna.
Într-adevăr, este greu să îşi copilul departe de tot ceea ce se întâmplă în lumea virtuală, dar din fericire nu aceasta este soluţia – nu să îi interzici să folosească Facebook, Instagram sau Snapchat! Cel mai bine este să îi explici diferenţa dintre real şi virtual, să îl ajuţi să înţeleagă că fericirea nu stă în like-urile celor din jur (ci, dimpotrivă, fuga după ele te va neferici la nesfârşit) şi că frumuseţea chiar vine din interior, din pacea cu sine, iar iubirea nu se naşte din plastic şi nici din filtre, ci din trăsături imposibil de modelat cu bisturiul.