Fluoroza dentara este o stare de intoxicatie cronica a organismului cu fluor. Deoarece limitele dintre cantitatea necesara de fluor si cea toxica sunt foarte apropiate, exista un dublu risc: cel al aportului insuficient si cel al surplusului. Ambele cazuri determina efecte negative asupra structurilor care il depoziteaza: oasele si dintii.
Dintii permanenti se formeaza in timpul copilariei sub gingie in osul maxilar si apar dupa ce "dintii de lapte" cad. Coroanele dintilor permanenti se dezvolta in intregime cam la varsta de opt ani. Consumand prea mult fluor in timpul "cresterii" dintilor, exista riscul formarii fluorozei. Aceasta afectiunea poate determina modificari de culoare (alb sau maro) sau pot aparea pete pe smaltul dintilor ori pe intreaga suparafata dentara. De asemenea, pot fi observate si mici modificari la suprafata dintilor. Fluoroza nu se dezvolta dupa ce dintii au crescut.
Daca adultul are capacitatea de a face fata evetualelor excese sau carente, copilul este foarte sensibil la varatiile de minerale, fluorul fiind unul din minerale la care copilul reactioneaza foarte repede.
Beneficiile fluorului
La nivelul smaltului, fluorul cel care confera rezistenta si duritatea deosebita a smaltului. Rezulta fluorapatita – o arma impotriva demineralizarii si aparitiei procesului carios. Pe de alta parte, acumularea de fluor in testul dentar nu permite alipirea microorganismelor, asigurand un efect de protectie impotriva cariilor.
Fluorul participa la mineralizarea dintilor inainte ca ei sa erupa, depunandu-se in cantitati mai mari in dentina si la nivelul suprafetei smaltului. De aceea este important ca mai ales in primii 4 ani de viata ai copilului sa i se asigure un aport optim si bine controlat, aceasta fiind perioada in care riscul de intoxicatie este cel mai mare.
Intoxicatia cu fluor
Principala sursa de fluor este apa de baut, imbogatita cu minerale prin dizolvarea rocilor prin care strabate panza freatica superficiala sau de adancime. Cu cat exista mai mult fluor in sol, cu atat si absorbtia lui in ape este mai mare.
Pasta de dinti este periculoasa daca e inghitita, iar copiii mici sunt cei mai predispusi sa o manance, datorita aromelor pe care le contine si gustului conceput sa-i tenteze in a se spala pe dinti. De aceea, doza de fluor intr-o pasta de dinti pentru copii este mai mica, iar cantitatea folosita la o spalare trebuie sa aiba volumul unui bob de mazare.
Cum ingrijesti dinti copilului
Zonele industriale de prelucrare si obtinere a aluminului, prezinta un grad inalt de poluare cu fluoruri si pesticidele utilizate in agricultura, aduc un exces de fluor.
Simptomele fluorozei
Dintii afectati cu fluoroza usoara nu au modificari sau schimbari vizibile, aceastea pot fi observate doar de specialist. Formele moderate de fluoroza se prezinta sub forme de linii albe, dungi sau pete, in timp ce fluoroza severa lasa dintii cu "gropi" si cu pete de culoare maro, gri sau negru. In plus, smaltul dintilor pot avea o forma neobisnuita.
Profilaxia
Alimentatia naturala cu lapte matern este de preferat celei artificiale. Consumul de Calciu asociat cu vitamina D si vitamina C – scad absorbtia fluorului. Cu toate ca fluorul din alimente este asimilat mai greu decat cel din apa, se vor consuma cu precautie legumele si fructele care il contin in doze mari: pestele marin si oceanic (mai ales pielea), grasimile de porc si vita, ficatul, varza, spanacul.
Cum poti preveni fluoroza
Daca copilul este mai mic de sase ani, pune doar putina pasta (cam de marimea unui bob de mazare) pe periuta. Supravegheaza-l in timp ce se spala si apoi incuraja-l sa scuipe dupa periaj.
Suplimentele cu fluor doar cu sfatul medicului
Evitati pasta de dinti cu arome, deoarece este posibil ca micutul sa o inghita. Nu lasati produsele cu fluor (pasta de dinti si apa de gura) la indemana copiilor.