O meta-analiza publicata de Universitatea Harvard si finantata de National Institutes of Health (NIH), a ajuns la concluzia ca acei copii care traiesc in zonele cu apa foarte fluorata au IQ “semnificativ mai mic” decat cei care locuiesc in zonele in care concentratia de fluor in apa potabila este foarte mica.
Intr-un raport de 32 de pagini, care poate fi descarcat gratuit de la Environmental Health Perspectives cercetatorii au aratat:
“Un raport recent de la Consiliul National de Cercetare din SUA (NRC 2006) a concluzionat ca efectele adverse ale concentratiilor mari de fluor in apa de baut pot fi un subiect de interes si de aceea sunt justificate cercetari suplimentare. Fluorul provoaca neurotoxicitate la animalele de laborator, avand inclusiv efecte negative asupra invatarii si memoriei.
Pentru a rezuma literatura de specialitate disponibila, am efectuat o revizuire sistematica si o meta-analiza a studiilor publicate privind expunerea crescuta la fluor in apa de baut si intarzierile de dezvoltare neurologica.
Rezultatele meta-analizei a 27 de studii publicate in peste 22 ani sugereaza o asociere inversa intre expunerea ridicata la fluor si inteligenta copiilor, adica cu cat ingera mai mult fluor, cu atat copiii au o dezvoltare mai slaba a inteligentei. Rezultatele sugereaza ca fluorul este un neurotoxic care afecteaza dezvoltarea creierului chiar si la expuneri mult mai mici decat cele care pot cauza toxicitate la adulti.
In concluzie, rezultatele sprijina veridicitatea efectele adverse ale expunerilor la fluor in ceea ce priveste neurodezvoltarea copiilor."
Dovezi stiintifice: IQ redus si leziuni ale creierului
Exista multe studii stiintifice care arata efectele directe, toxice ale fluorurii asupra corpul omenesc si totusi fluorura este adaugata la peste 70% din rezervele cu apa potabila.
Constatam astazi o crestere exorbitanta a declinului cognitiv la adulti si a problemelor de comportament la copii (ADD, ADHD, depresie si handicapuri de invatare de toate tipurile). Iar una dintre cauzele acestor boli se afla in ingerarea de fluor. Exista peste 23 de de studii realizate pe oameni si 100 de studii realizate pe animale care leaga fara niciun dubiu fluorura de leziuni ale creierului. Fluorul poate creste absorbtia manganului, cauzand probleme, deoarece manganul din apa de baut a fost si el la randul lui legat de scaderea IQ-ului la copii.
Efectele fluorului sunt cunoscute de peste o jumatate de secol
Ceea ce este, probabil, cel mai surprinzator este faptul ca efectele nocive ale fluorului au fost cunoscute de catre organizatiile medicale timp de mai mult de o jumatate de secol. De exemplu, Journal of American Medical Association (JAMA), declara la 18 septembrie 1943 ca fluorurile sunt otravuri protoplasmatice generale care modifica permeabilitatea membranei celulare fata de anumite enzime. Si un editorial publicat in Journal of American Dental Association la 01 octombrie 1944 spunea:
“Bautul apei potabile care contine doar 1.2 ppm de fluor va provoca tulburari de dezvoltare. Nu ne putem asuma riscul producerii unor astfel de perturbari sistemice grave. Potentialul de vatamare il depaseste pe cel al efectelor benefice”.
O parte a problemei este ca fluorul este o toxina cumulativa care in timp poate duce la probleme de sanatate semnificative, care insa nu sunt legate direct de supra-expunerea la fluor. Intr-un document din 2005 intitulat “Fluorul - deseul toxic modern”, Ph.D. Lita Lee scrie:
“Cartea lui Yiamouyiannis “Fluorul, factorul de imbatranire”, arata efectul cumulativ al leziunilor tesuturilor cauzate de fluor, vazute ca imbatranire (datorata daunelor asupra colagenului), eruptii cutanate si acnee, tulburari gastro-intestinale, precum si multe alte boli, inclusiv osteoporoza. “
Conform autorului cartii, fluorul afecteaza sistemul imunitar: fluorul inhiba miscarea celulelor albe din sange cu 70%, scazand astfel capacitatea lor de a ne apara. Yiamouyiannis citeaza 15 referinte in brosura sa “Ghid de salvare a vietii, impotriva fluorizarii” care arata efectele imunosupresoare a unei cantitati de fluor care reprezinta doar 10% din cantitatea de fluor utilizata in apa potabila cu fluor. Efectele imunosupresoare variaza de la o raceala care nu vrea sa treaca pana la cresterea riscului de cancer si alte boli infectioase.
Studiile au aratat ca toxicitatea fluorului poate duce la o mare varietate de probleme de sanatate, inclusiv:
- Absorbtie marita de plumb
- Perturba sinteza de colagen
- Hiperactivitate si / sau letargie
- Tulburari musculare
- Boli tiroidiene
- Artrita
- Dementa
- Fracturi osoase
- Functia tiroidiana diminuata
- Cancer osos (osteosarcom)
- Inactiveaza 62 de enzime si inhiba mai mult de 100
- Inhiba formarea de anticorpi
- Daune genetice si moartea celulelor
- Cresterea ratei de tumori si de cancer
- Sistemul imunitar perturbat
- Sperma deteriorata si infertilitate crescuta
Fluorizarea apei reprezinta adaugarea controlata in sistemul public de alimentare cu apa potabila, pentru a reduce problemele dentare ale populatiei. In 1999, CDC a listat fluorizarea apei potabile ca una dintre cele mai mari realizari ale sistemului de sanatate din secolul 20. Spre deosebire de Statele Unite, au experimentat la randul lor un declin substantial al problemelor dentare, in special datorita introducerii pastei de dinti cu fluor.
In Romania apa de la robinet nu este fluorizata. Un continut de fluor intre 0,35 si 0,65 mg/l se gaseste in apele naturale din judetul Covasna, iar in judetul Caras – Severin concentratia fluorului in apa potabila este de 1,5 ppm F/l. In Romania fluorizarea artificiala a apei potabile s-a aplicat, cu intermitenta, numai in orasul Targu-Mures. Este bine insa sa citesti de fiecare data si etichetele apelor minerale pe care le cumperi pentru a avea un continut cat mai mic de fluor.